Egyptissä teloitettu useita ihmisiä muutaman viikon sisällä – Uusia teloituksia pelätään jälleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptissä teloitettu useita ihmisiä muutaman viikon sisällä – Uusia teloituksia pelätään jälleen

Kuusi ihmistä on teloitettu Egyptissä muutaman viikon aikana. Tänään saatetaan teloittaa jopa yhdeksän lisää.

Egyptin lippu

Egypti on teloittanut useita ihmisiä viime viikkoina. Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan Egyptistä, jossa on teloitettu helmikuun aikana ainakin kuusi ihmistä.

Tänään saatetaan järjestön tietojen mukaan teloittaa jopa yhdeksän vankia, jotka on jo siirretty odottamaan kuolemantuomion täytäntöönpanoa.

”Aika on loppumassa näiden yhdeksän miehen pelastamiselta. Viranomaisilla on mahdollisuus tehdä oikein pysäyttämällä teloitukset”, vetosi Amnestyn Pohjois-Afrikan kampanjajohtaja Najia Bounaim eilen tiedotteessa.

Miehet tuomittiin vuonna Egyptin entisen yleisen syyttäjän tappamisesta Kairossa tapahtuneen hyökkäyksen yhteydessä vuonna 2015. Osa on kertonut, että heitä kidutettiin, jotta he tunnustaisivat tekonsa.

Alun perin kuolemaan tuomittiin 28 miestä. 13 on tuomittu poissa olevina ja kuuden tuomio muutettiin aiemmin elinkautiseksi.

Lisäksi Egypti on viime viikkoina teloittanut yhteensä kuusi muuta ihmistä, joiden oikeudenkäynnit ovat myös olleet epäreiluja. Esimekriksi viime viikolla hirtettiin kolme ihmistä poliisin tappamisesta kahakoiden yhteydessä.

Viime syksynä oikeus tuomitsi kuolemaan 75 Muslimiveljeskunnan jäsentä massaoikeudenkäynnin seurauksena.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta. Abdel Fattah al-Sisi voitti vaalit seuraavana vuonna, ja hänen valtansa alla otteet ovat tiukentuneet. Maassa on tuhansia poliittisia vankeja, sillä hallituksen kriitikkoja, toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja pidätetään säännöllisesti. Maassa on annettu satoja kuolemantuomioita, mutta suurinta osaa ei ole toteutettu.

Amnesty vaatii maata jäädyttämään kuolemantuomioiden täytäntöönpanon.

”Ei ole epäilystäkään, että hyökkäyksiin osallistuneita pitää syyttää ja panna vastuuseen teoistaan, mutta vankien teloittaminen tai ihmisten tuomitseminen kidutuksella saatujen tunnustuksen pohjalta ei ole oikeutta”, Bounaim sanoo.

LISÄYS 20.2: Kansainväliset mediat kertovat, että yhdeksän miestä on teloitettu tänään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia