Egyptin tyttöjä myydään lomavaimoiksi arabeille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin tyttöjä myydään lomavaimoiksi arabeille

Alaikäisten seksuaalinen hyväksikäyttö naamioidaan avioliitoksi Egyptissä, kirjoittaa Cam McGrath.

(IPS) -- Moni arabimaiden asukas pakenee kesän hellettä Egyptiin. Osa viettää normaalia perhelomaa, toiset solmivat "loma-avioliiton" alaikäisen egyptiläistytön kanssa.

Kairosta etelään sijaitsevan El Hawamdian maaseutukaupungin kuoppaisille kujille ilmestyy kesällä valkokaapuisten arabien loistoautoja. Paikalliset välittäjät ravaavat niiden vierellä tarjoten lyhytaikaista majoitusta ja alaikäisiä tyttöjä.

"Kyse on lapsiprostituutiosta avioliiton valepuvussa. Mies maksaa sovitun summan ja viettää tytön kanssa muutaman päivän tai koko loman. Joskus tyttö viedään miehen kotimaahan apulaiseksi tai prostituoiduksi", kertoo lapsikauppaa torjuvan viraston johtaja Azza El-Ashmawy.

Vanhemmat myyvät joka vuosi tuhansittain 11-18-vuotiaita egyptiläistyttöjä vaimoiksi ulkomaalaisille.

60 kertaa aviossa

Suhteen lopuksi tyttö palautetaan vanhemmille, yleensä naitettavaksi uudelleen. "Jotkut tytöt ovat solmineet 60 liittoa ennen kuin täyttävät 18", El-Ashmawy sanoo.

El Hawamdia pullistelee lomavaimoja välittäviä toimistoja. Ne erottuvat rähjäisestä katukuvasta ilmastointilaitteidensa ansiosta. Perheensä kanssa lomailevat miehet vuokraavat omat tilat lapsivaimolleen.

Solmimalla tytön kanssa tilapäinen avioliitto kierretään islamiin sisältyvää esiaviollisen seksin kieltoa.

"Naimattoman parin on vaikea vuokrata huonetta Egyptissä", muistuttaa kairolainen kiinteistönvälittäjä Mohamed Fahmy. Kepulikin avioliittotodistus poistaa ongelman.

Väärät paperit

Egyptin laki kieltää seksisuhteet alaikäisten kanssa, mutta välittäjät väärentävät tytön paperit.

Päivän kestävän liiton voi solmia noin 85 eurolla, joka tasataan välittäjän ja tytön vanhempien kesken. Koko kesäksi lapsivaimon saa 2 100–7 500 eurolla.

"Valtio ei tunnusta rekisteröimätöntä liittoa, eikä se suo mitään oikeuksia tytölle tai tämän mahdollisille lapsille", kertoo Sandy Shinouda. Hän tekee siirtolaisuusjärjestö IOM:n ihmiskaupan vastaista työtä Kairossa.

Köyhyys taustalla

Lapsikauppaa vauhdittaa köyhyys, joka piinaa yli viidesosaa egyptiläisistä. Talousahdinko on pahentunut vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen.

"Perheessä voi olla kymmenen lasta, joten tytöistä tulee helposti kauppatavaraa", sanoo Shihouda, joka piti aiemmin turvakotia ihmiskaupan uhreille.

Lapsikauppaa torjuvan viraston kysely köyhillä alueilla paljasti, että 75 prosenttia vastaajista tunsi myytyjä tyttöjä ja useimmat arvioivat "lomaliittojen" yleistyneen.

Tutkimus vuodelta 2009 kertoo, että 81 prosenttia "sulhasista" oli Saudi-Arabiasta, 10 prosenttia Yhdistyneistä arabiemiraateista ja 4 prosenttia Kuwaitista.

Osa kulttuuria

Kaupan uhriksi joutuminen vaikuttaa syvästi tytön psyykkeen, ja palautus kotiin on vaikeaa, koska hänet luultavasti myytäisiin uudelleen, Shihouda pohtii.

Egypti sääti 2008 lain, joka kieltää alle 18-vuotiaan tytön avioitumisen sekä liitot ulkomaalaisten kanssa, jos ikäero on yli 25 vuotta.

Lakeja valvotaan lepsusti, El-Ashmawy sanoo. "Ilmiö on osa kulttuuria, sillä ihmiset uskovat liittojen koituvan sekä tytön että koko perheen parhaaksi."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia