Edistys malarian vastaisessa taistelussa hidastuu, varoittaa WHO – Tapausten määrä kasvoi viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Edistys malarian vastaisessa taistelussa hidastuu, varoittaa WHO – Tapausten määrä kasvoi viime vuonna

Aiempaa useampi ihminen sai malarian viime vuonna. Maailman terveysjärjestö aikoo nyt aloittaa uuden strategian taudin kitkemiseksi.

Nainen ja lapsi malariaverkon alla

Hyttysverkko on tehokas tapa ehkäistä malariaa. Kuva Tansanian Sansibarilta. Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY 2.0.

Malariatartuntojen määrä kasvoi viime vuonna 217 miljoonasta 219 miljoonaan edellisvuodesta, selviää Maailman terveysjärjestön (WHO) eilen julkaistusta malariaraportista. Sitä ennen tapausten määrä väheni monta vuotta peräkkäin.

Vaikka tapauksia oli viime vuonnakin edelleen vähemmän kuin vuonna 2010, merkittävää edistystä taudin vähentämisessä ei viime vuosina enää ole tapahtunut.

Järjestö on huolissaan kehityksen pysähtymisestä, sillä nykymenolla sen tavoitetta vähentää malariatartuntoja ja -kuolemia 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ei täyty.

Malaria on hyttysten levittämä tarttuva tauti. Periaatteessa siltä suojautuminen, sen havaitseminen ja hoito on helppoa, mutta siitä huolimatta esimerkiksi viime vuonna siihen kuoli 435 000 ihmistä.

”Kenenkään ei pitäisi kuolla malariaan. Mutta maailma kohtaa nyt uuden todellisuuden: kun edistys polkee paikallaan, olemme vaarassa menettää vuosien uurastuksen, investoinnit ja menestyksen taudista kärsivien ihmisten määrän vähentämisessä”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Noin 70 prosenttia malariakuolemista keskittyi viime vuonna Intiaan sekä kymmeneen Afrikan maahan. Intiassa tapausten määrä väheni viime vuonna, mutta kymmenessä Afrikan maassa se kasvoi lähes 3,5 miljoonalla edellisvuoteen verrattuna. 

Malariaa ehkäistään tehokkaasti etenkin hyönteismyrkyllä käsiteltyjen vuoteen ympärillä pidettävien verkkojen avulla, mutta WHO:n mukaan Afrikassa tällä hetkellä puolet riskiryhmästä ei käytä niitä. Aiempaa harvempi koti on suojattu suihkeella eikä raskaana olevien ja lasten malarian ehkäisy ole riittävän yleistä.

WHO kertoo lanseeraavansa nyt uuden maajohtoisen toimintasuunnitelman maiden kitkemiseksi. Tarkoituksena on lisätä taudin ehkäisyä, hoitoa ja investointeja haavoittuvimpien ihmisten suojaamiseksi. 

Kotimainen rahoitus on WHO:n mukaan avainasia taudin kitkemisessä. Rahaa tarvittaisiin vuosittain yli tuplasti enemmän kuin sitä on nyt.

Kommentit

Lähettänyt Heikki Jokipii (ei varmistettu) 21.11.2018 - 07:24

Millä ihmeen "suihkeella" suojattu?

Sanokaa nyt reilusti, että kyse on DDT:stä, jota ruiskutetaan seinille, ja joka karkoittaa hyttyset sisätiloista. Juuri samasta aineesta, jota täällä rikkaissa maissa on raivokkaasti vastustettu, ja vastustetaan vieläkin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia