Dementiasta tulossa maailmanlaajuinen ongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Dementiasta tulossa maailmanlaajuinen ongelma

WHO:n uusi raportti peräänkuuluttaa parempaa terveydenhuoltoa ja tietoisuutta.

Dementiatapaukset yleistyvät nopeaan tahtiin maailmanlaajuisesti, mutta sairauden tunnistuksessa ja potilaiden hoidossa ja tuessa on vielä paljon parannettavan varaa, todetaan Maailman terveysjärjestö WHO:n uudessa raportissa.

Tällä hetkellä lähes 35,6 miljoonaa ihmistä sairastaa dementiaa maailmanlaajuisesti, mutta tapausten oletetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Sairaus tulee kalliiksi maailmanlaajuisesti, sillä dementiaa sairastavien hoito maksaa yli 604 miljardia dollaria vuodessa. Tähän sisältyvät sekä sosiaali-ja terveydenhuollon kustannukset että potilaiden ja omaishoitajien tulomenetykset.

Suuri ongelma on edelleen taudin tunnistamisen puute ja myöhäinen diagnosointi. Jopa korkean tulotason maissa alle puolet tapauksista tunnistetaan rutiininomaisesti, mikä tarkoittaa, että tauti on usein edennyt myöhäiseen vaiheeseen ennen kuin se diagnosoidaan.

Ongelmana ennakkoluulot ja tiedon puute

Tautiin liittyy myös negatiivisia leimoja, joiden vuoksi sairastunut saattaa olla vastahakoinen diagnoosin saamisen ja hoitoon etsiytymisen suhteen. Raportin mukaan tiedon ja ymmärryksen puute lisää sairauteen liittyvää leimautumista, joka pahentaa potilaiden ja omaishoitajien eristäytymistä.

Dementia vaikuttaa myös potilasta hoitavien ihmisten elämään, jotka usein ovat puolisoja, aikuisia lapsia, muita perheenjäseniä tai ystäviä. Masennus, ahdistuneisuus ja huono fyysinen terveys ovat yleisiä näiden omaishoitajien parissa. Monet myös kärsivät taloudellisesti jouduttuaan lopettamaan tai vähentämään työssäkäyntiä huolehtiakseen dementiapotilaasta.

Raportti suosittelee maille kansallista dementiaan keskittyvää ohjelmaa, joiden avulla voitaisiin parantaa varhaisia diagnooseja, lisätä yleistä tietoisuutta taudista ja vähentää leimautumista, sekä tarjota enemmän ja parempaa tukea omaishoitajille.

"Terveydenhuollon työntekijät eivät usein saa riittävää koulutetusta dementian tunnistamiseen”, sanoo Dr. Oleg Chestnov, WHO:n tarttuvien tautien ja mielenterveyden osaston apulaispääjohtaja." Mutta paljon voidaan tehdä dementian aiheuttaman taakan vähentämiseksi".

Raportin mukaan myös yhteisöpohjaiset palvelut voisivat olla yksi vastaus ongelmaan, ja tarjota arvokasta tukea dementiapotilaiden perheille sekä korkean että matalan tulotason maissa. Näin voitaisiin viivyttää kalliin laitoshoidon tarvetta.

Dementia on aivojen erilaisten sairauksien aiheuttama yleensä krooninen oireyhtymä, joka vaikuttaa muistiin, ajatteluun, käyttäytymiseen ja kykyyn suorittaa jokapäiväisiä toimintoja. Alzheimerin tauti on yleisin dementian aiheuttaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia