CIA:n pommitusohjelma tappoi nuoria Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

CIA:n pommitusohjelma tappoi nuoria Pakistanissa

Toinen kuolleista teini-ikäisistä oli juuri päättänyt osallistua projektiin, joka vastusti kauko-ohjattujen lentokoneiden toteuttamia pommituksia alueella.

Tariq Aziz, 16, ja hänen serkkunsa Waheed Khan, 12, kuolivat lokakuun lopussa, kun CIA:n kauko-ohjattu lentokone ampui ohjuksen heidän autoonsa Luoteis-Afganistanissa, kertoo Reprieve-järjestö.

Vain muutamaa päivää aiemmin Aziz oli osallistunut isänsä kanssa Islamabadissa kokoukseen, jossa keskusteltiin CIA:n satoja siviilejä tappaneesta pommituskampanjasta alueella. Iskuja kauko-ohjataan usein Yhdysvalloista käsin.

Kokouksessa Pakistanin puoliautonomisen heimoalueen päälliköt tapasivat ensimmäistä kertaa Reprieve-järjestön länsimaisten asianajajien kanssa.

Osallistumisensa jälkeen Aziz oli Reprieven mukaan suunnitellut liittyvänsä järjestön projektiin, jossa vaaditaan läpinäkyvyyttää pommitusohjelmaan, ja ottavansa kuvia iskujen vahingoista.

"Tapauksesta tekee vielä traagisemman se, että CIA tappoi jonkun, joka tahtoi tehdä töitä oikeuden ja laillisuuden puolesta. Juuri tällaiset teot lisäävät militanttiutta ja ekstremismiä nuorten parissa alueella", toteaa Shahzad Akbar Foundation for Fundamental Rights -järjestöstä.

Hän aikoo haastaa CIA:n oikeuteen iskuista siviilejä vastaan, ja Azizin perhe harkitsee liittyvänsä haasteeseen.

Iskut lisääntyneet Obaman aikana

The Bureau of Investigative Journalismin mukaan vuonna 2004 alkaneet iskut ovat tappaneet yli 2300 ihmistä, joista siviilejä ollut ainakin 392. Iskut ovat lisääntyneet huomattavasti Barack Obaman presidenttikauden aikana.

Obaman terrorismiasiantuntija John Brennan väitti hiljattain, että vuoden aikana tällä peitellyllä operaatiolla ei ole ollut siviiliuhreja, Reprive kertoo.

Poikiin kohdistuneen iskun sanottiin ensin tappaneen "neljä militanttia". Repriven mukaan todellisuudessa kuoli kaksi teini-ikäistä, joiden osallistumisesta minkäänlaiseen terroristitoimintaan ei ole todisteita.

The Bureau of Investigative Journalismin toimittaja Pratap Chatterjee vaatii todisteita terrorismilinkeistä. Hän ihmettelee, miksi Azizia ei esimerkiksi pidätetty kokouksessa Islamabadissa, jos häntä jostain epäiltiin. Hän vihjaa CIA:n vain tehneen kamalan virheen.

"Hän ei ollut yhtään enempää terroristi, kuin minun äitini", sanoo pojan kokouksessa tavannut Repriven johtaja Clive Stafford Smith

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia