Chile kielsi kidutuksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Chile kielsi kidutuksen

Laki saadaan 26 vuotta diktatuurin päättymisen jälkeen. Sekään ei yksin riitä julmuuksien estämiseksi.

(IPS) -- Chile on saanut kidutuksen kieltävän lain 26 vuotta sotilasdiktatuurin päättymisen jälkeen.

"Laki ei sinällään riitä estämään julmuuksia. On muutettava koko kulttuuri ja päivittäiset käytännöt asevoimissa, poliisissa, vankiloissa ja muissa valtion laitoksissa", sanoo Cath Collins, joka johtaa siirtymäkauden oikeusturvan toteutumista valvovaa laitosta Diego Portales -yliopistossa.

Augusto Pinochetin sotilasjuntta kaappasi vallan vuonna 1973, ja Chile palasi demokratiaan vuonna 1990. Virallisten tietojen mukaan sotilasvallan aikana surmattiin poliittisista syistä 2 920 ihmistä, joista 1 193 "katosi". Kidutettuja oli yli 40 000, ja miljoona ihmistä pakeni maasta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kidutetuksi joutui jopa puoli miljoonaa chileläistä.

Diktatuurin aikaisista rikoksista on joutunut syytteeseen 1 373 henkilöä, joista 344 on tuomittu, 177 istuu vankilassa ja 6 on ehdonalaisessa.

"Tärkeintä olisi lopettaa kiduttajien yhä jatkuva suojeleminen", Luzmila Ortiz sanoo. Hänen miehensä Jorge Fuentes johti radikaalia vasemmistopuoluetta ja joutui vuonna 1975 pidätetyksi Paraguayssa, josta hänet palautettiin Chileen.

Fuentes "katosi" tammikuussa 1976 Etelä-Amerikan sotilasdiktatuurien yhteisessä Operaatio kondorissa. Chilen oikeuslaitos on kieltäytynyt tutkimasta tapausta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia