Uutiset

Bushin hallinto suostutteli ja pelotteli omiaan Caftaan

George W. Bushin hallitus sai kongressin edustajainhuoneen niukan enemmistön hyväksymään heinäkuun lopulla Keski-Amerikan vapaakauppa-alueen Caftan. Sopimuksen myötä Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon vapaakauppa-alue Nafta laajenee Väli-Amerikan kannasta pitkin etelään. Caftaan liittyvissä maissa sopimusta on vastustettu muun muassa heikkojen työ- ja ympäristöstandardien vuoksi.

George W. Bushin hallitus laittoi kaiken arvovaltansa peliin ja sai kongressin edustajainhuoneen hyväksymään heinäkuun lopulla Keski-Amerikan vapaakauppa-alueen Caftan täpärästi äänin 217-215.

Cafta purkaa tavaroiden ja palveluiden tullit Yhdysvaltain sekä Costa Rican, El Salvadorin, Guatemalan, Hondurasin, Nicaraguan ja Dominikaanisen tasavallan välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon vapaakauppa-alue Nafta laajenee Väli-Amerikan kannasta pitkin etelään.

Astuakseen voimaan Cafta tarvitsee vielä Costa Rican ja Nicaraguan parlamentin hyväksynnän sekä Bushin allekirjoituksen.

Bush raapustaa varmasti nimensä alle, sillä hän on pistänyt harvinaisen voimakkaasti arvovaltansa peliin sopimuksen puolesta. Heinäkuun lopulla, ennen äänestystä presidentti kiersi kantaansa empivien kongressiedustajien huoneissa taivuttamassa näitä Caftan taakse. Samalla asialla olivat myös varapresidentti Dick Cheney ja ulkoministeri Condoleezza Rice.

Bush kutsui myös Valkoiseen taloon useita kongressin republikaaniedustajia keskustelemaan Caftasta.

Cafta-äänestys muuttui lopulta äänestykseksi siitä, nauttiiko Bush edustajainhuoneen luottamusta vai ei, Lori Wallach Public Citizen's Global Trade Watch -järjestöstä arvioi. Järjestö on yksi kiivaimpia Caftan vastustajia.

Bushin arvovaltatappio oli hyvin lähellä, koska monet republikaaniedustajat olivat alun perin Caftaa vastaan. Republikaaniedustajat pelkäsivät, että Cafta kiihdyttäisi heidän alueensa työpaikkojen siirtymistä Keski-Amerikkaan.

Maaseudun edustajat taas olivat huolissaan keskiamerikkalaisten maataloustuotteiden vyörystä Yhdysvaltain markkinoille.

Bush käänsi edustajia Caftan kannalle muun muassa sanomalla, että sopimuksen kariutuminen "hidastaisi Keski-Amerikan demokratiakehitystä ja uhkaisi näin Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta". Presidentti kehotti edustajia asettamaan kansallisen edun alueellisten näkökohtien edelle.

Bushin hallinnon korkeat virkamiehet myös neuvottelivat "erityisprojekteista" alueille, joiden edustajat olivat kahden vaiheilla Caftan suhteen.

Caftan vastustus on ymmärrettävää, koska Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueen Naftan arvioidaan vieneen Yhdysvalloista miljoona työpaikkaa ja ajaneen 38 000 maanviljelijäperhettä konkurssiin sekä karkottaneen 1,5 miljoonaa meksikolaisviljelijää mailtaan.

Yhdysvaltain ammattiliitot vastustivat Caftaa raivoisasti, koska pelkäävät työpaikkojen valuvan entistä enemmän Keski-Amerikkaan, jossa palkat ovat alhaisempia, työntekijöiden oikeudet heikompia ja ympäristönormit väljempiä kuin Yhdysvalloissa.

"Bushin hallinto ei pystynyt puolustelemaan Caftaa sen tosiasiallisilla vaikutuksilla, vaan turvautui pelottelutaktiikkaan ja valheisiin", El Salvadorin solidaarisuusyhdistyksessä vaikuttava Burke Stansbury harmittelee.

"On absurdia väittää, että Caftan hylkääminen johtaisi väkivaltaan ja diktatuureihin Väli-Amerikassa", hän sanoo.

Kriitikoiden mielestä Bushin hallinnon vimma ajaa Cafta läpi kertoo, että republikaanijohtajat ovat kiinnostuneempia suuryritysten kuin suuren yleisön mielipiteestä.

Caftaan liittyvissä maissa sopimusta on vastustettu heikkojen työ- ja ympäristöstandardien vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ja terveysviranomaiset varoittavat, että Cafta voi tappaa tuhansia köyhiä Keski-Amerikassa. Suuret yhdysvaltalaiset lääkeyritykset lobbasivat sopimukseen pykäliä, jotka kieltävät halpojen rinnakkaislääkkeiden valmistajia myymästä tuotteitaan.

Cafta tekee myös halpojen aids-lääkkeiden myynnistä laitonta Keski-Amerikassa.

kauppa Pohjois-AmerikkaEtelä-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista