Britannian hallitus harkitsee salattuja oikeudenkäyntejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Britannian hallitus harkitsee salattuja oikeudenkäyntejä

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyrmänneet lakiesityksen epäluotettavana ja oikeusvaltion periaatteiden vastaisena.

Britannian oikeusministeri Ken Clarke. (Kuva: Conservatives / cc 2.0)

Britannian hallitus aikoo sallia salaisia kuulemistilaisuuksia maan siviilituomioistuimessa, jos nyt esitetyt suunnitelmat toteutuvat.

Niin sanotut suljetut menettelytavat sallisivat maan tiedustelupalvelujen esittää herkkäluontoiseksi luokiteltuja todistusaineistoja oikeudessa ilman että syytetyt, kantajat tai heidän asianajajansa päästettäisiin todistamaan tutkintaa.

The Guardianin mukaan Britannian hallitus on joutunut MI5:n ja MI6:n painostamaksi sen jälkeen, kun tuli ilmi että järjestöjen viranomaiset olivat tienneet ja osallistuneet brittikansalaisten kidutukseen Yhdysvaltojen salaisissa vankiloissa.

Britannian oikeusministeri Ken Clarken mukaan salattuja oikeudenkäyntejä tarvitaan vakuuttamaan esimerkiksi Yhdysvallat siitä, että he voivat jakaa tietoa joutumatta erityisiin vaikeuksiin Britannian oikeudessa.

Ihmisoikeusjärjestöjen sekä monien tiedustelupalvelujen uhrien edustajien mielestä lakiesitys on kuitenkin suunniteltu ministerien ja tiedustelupalvelujen omien etujen suojelemiseksi. He varoittavat, että kun näyttöä ei voida avoimesti haastaa tai testata, voivat tuomioistuimet olla epäluotettavia ja oikeudenkäynnit johtaa vääriin tuomioihin.

"Sen jälkeen kun David Cameron lupasi selvittää syytökset Britannian viranomaisten osallisuudesta ihmisoikeusloukkauksiin, tämä lakiehdotus haiskahtaa myönnytykseltä turvallisuuspalveluille", sanoo Amnesty International UK:n neuvonantaja Tara Lyle.

"Ihmisoikeusrikkomusten uhreilla sekä yleisöllä on oikeus tietää totuus siitä, miten virkamiehet ovat osallistuneet ihmisoikeusrikkomuksiin kuten luovutuksiin, salaisiin pidätyksiin ja kidutuksiin."

Lakiesitys on tarkoitus julkaista toukokuun lopulla. Aikeet esityksen kiireellisestä käsittelystä saivat varmistuksen kuningatar Elizabethin puheessa parlamentin avajaisissa viime viikolla.

Lisää uusi kommentti