Brasilia ja USA tiivistävät energiayhteistyötään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilia ja USA tiivistävät energiayhteistyötään

Brasilian ja Yhdysvaltojen usi sopimus laajentaa etanolin valmistustekniikan kehittämistä ja tuotantoa muualle Latinalaiseen Amerikkaan. Yhdysvallat pyrkii seitsenkertaistamaan etanolin kulutuksen kymmenessä vuodessa.

Brasilia ja Yhdysvallat ovat tehneet sopimuksen etanolin valmistustekniikan kehittämisestä ja tuotannon laajentamisesta muualle Latinalaiseen Amerikkaan. Maat tuottavat yhteensä 70 prosenttia maailman polttoaine-etanolista.

Sopimus solmittiin Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin maaliskuisen Brasilian-vierailun aikana. Taustalla on Bushin pyrkimys kasvattaa maansa etanolinkulutus seitsenkertaiseksi kymmenessä vuodessa.

”Riippuvaisuus ulkomaisesta öljystä on kansallinen turvallisuuskysymys”, Bush sanoi selittäessään Yhdysvaltojen päätöstä etsiä uusia energialähteitä ja vähentää bensiinin kulutusta viidenneksellä vuosikymmenessä.

Bush ei suoraan viitannut vastustajansa Hugo Chávezin johtamaan Venezuelaan tai Lähi-itään fossiilisten polttoaineiden riskialttiina lähteinä.

Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että riippuvuus niistä on herättänyt Bushin hallinnon mielenkiinnon vaihtoehtoisia energialähteitä kohtaan.

Yhdysvallat tyydyttää 11 prosenttia kotimaisesta polttoaineen kysynnästä Venezuelan öljyllä.

Bush tähdensi, että kysymys on myös taloudesta. Kasvava kysyntä sellaisissa maissa kuin Kiina ja Intia on jatkuvasti nostanut öljyn hintaa.

Brasilian presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan mukaan yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa saa maailman uskomaan, että jokainen maa voi muuttaa energiapeliä kehittämällä biopolttoaineiden globaaleja markkinoita.

Biopolttoaineet luovat demokraattisia mahdollisuuksia käyttää energiaa, synnyttävät työpaikkoja ja vähentävät köyhyyttä kehitysmaissa, Lula sanoi.

Hänen mielestään biopolttoaineet ovat hyvä tapa edistää kehitystä Afrikan, Keski-Amerikan ja Karibian köyhissä maissa. Lula kehotti rikkaita maita rahoittamaan tuotantoprojekteja köyhissä maissa kehitysavun sijasta.

Brasilian ja Yhdysvaltain sopimuksella edistetään biopolttoaineiden tutkimusta ja kehittämistä. Nykyään Brasiliassa etanolin raaka-aine on sokeriruoko, Yhdysvalloissa maissi.

Kehitystyön ansiosta Brasilia voi tulevaisuudessa hyödyntää sokeriruo'on murskausjätettä ja lehtiä, minkä ansiosta tuotanto voidaan kolminkertaistaa.

Tulevaisuudessa myös selluloosaa voidaan käyttää etanolin raaka-aineena.

Etanolin tuotannon edelläkävijämaa Brasilia on hyödyntänyt biopolttoainetta jo 32 vuotta. Mutta vaikka Brasilia on nyt johtaja etanolitekniikan alalla, Yhdysvallat pystyy todennäköisesti tuottamaan etanolia selluloosasta aiemmin.

Sopimuksella pyritään edistämään yksityisiä sijoituksia kolmansiin maihin. Etanolin tuotantoa lisätään Keski-Amerikassa ja Karibialla, joista voi tulla Yhdysvaltojen kasvavan kysynnän tyydyttäjiä.

Brasilian hallitus on jo tarjonnut halpoja lainoja kotimaisille yrityksille biopolttoainelaitosten perustamiseksi. Viime vuonna alaa lainoitettiin noin 770 miljoonalla eurolla, ja summa saattaa kasvaa tänä vuonna neljänneksellä.

Lulan mukaan maailman kahden johtavan etanolintuottajan sopimus voi auttaa Maailman kauppajärjestön (WTO) jumiutuneen Dohan-kierroksen neuvotteluja.

Innostus biopolttoaineisiin voi myös muuttaa maataloustuotannon kuvaa ja suhtautumista Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin maataloustukiaisiin, jotka ovat Dohan-kierroksen suurimpia kiistakysymyksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia