Uutiset Huumeiden vastainen sota

Bolivian aseeton huumesota

Kokoaiinin tuotanto on laskenut, mutta ei "Washingtonin keinoin".
(Kuva: Julie Laurent / cc 2.0)

(IPS) -- Bolivian kokaiinin tuotanto laski viime vuonna YK:n mukaan yhdeksällä prosentilla, kolmen viime vuoden mittaan laskua on ollut hurjat 26 prosenttia. Kokan kasvatusta ovat vähentäneet niin luvalliset viljelijät kuin kokapensaita laittomasti kansallispuistoissa kasvattavat pienviljelijätkin, jälkimmäiset jopa puoleen aiemmasta.

Pinta-alana 23 000 hehtaarin hupeneminen kokan tuotannosta on kunnioitettava luku. Vähennykset maa on toteuttanut omin keinoin, ei Washingtonin, kuten bolivialaiset itse painottavat. Omiin keinoihin on kuulunut muun muassa aktiivinen yhteistyö kokapensaita kasvattavien pienviljelijöiden kanssa.

"He toimivat osallistumisen ja keskustelun ilmapiirissä, he kutsuvat sitä sosiaaliseksi kontrolliksi", toteaa Antonino de Leo, YK:n huumeiden vastaisen viraston edustaja Boliviassa.

Kiintiöt nostavat hintoja

Kun Evo Morales äänestettiin presidentiksi 2005, hän oli Bolivian kokankasvattajien liiton puheenjohtaja. Valintansa jälkeen hän käynnisti välittömästi neuvottelut viljelijöiden ja heidän liittojensa kanssa. Neuvottelujen tavoitteena oli vakuuttaa kokanviljelijät kiintiöiden tuomista eduista.

Moralesin pääargumentti oli, että yhdessä sovitut kiintiöt nostavat hintoja ja takaavat säällisen toimeentulon kymmenille tuhansille viljelijöille. Viime vuonna kokan hinta nousikin Boliviassa seitsemän prosenttia. Jo ennestään viljelijät saivat kokakilosta korkeamman hinnan kuin naapurimaiden, Kolumbian ja Perun, viljelijät.

Vaikka kokasadon tuotto laski 318 miljoonasta 283 miljoonaan dollariin, viljelijät ovat pääosin tyytyväisiä. Olennaisin ero bolivialaisten ja muiden kokantuottajamaiden viljelijöiden välillä on kuitenkin se, että heidän ei enää tarvitse pelätä aseistettuja joukkoja, jotka aiemmin saattoivat tuhota koko vuoden ansiot hetkessä.

Minimipalkkaa kokapensaiden viljelystä

Asein käyty huumeiden vastainen sota on Latinalaisessa Amerikassa tuottanut vastapuolekseen lukuisia rikollisjengejä ja aseistettuja joukkoja. Kokan tuoma raha on paisuttanut rikollisryhmien ja yksittäisten huumeparonien kukkaroa, viljelijät ovat kantaneet riskin. Boliviassa viljelijät saavat catostaan, noin 1600 neliömetrin viljelyalastaan, minimipalkan verran tuloja kukin.

Esimerkiksi Kolumbiassa hallitus tuhoaa kokapensaita yli 100 000 hehtaarilta joka vuosi. Köyhien pienviljelijöiden ainoa vaihtoehto on istuttaa uusia, ja kierto alkaa alusta. Myös Boliviassa kokanviljelyä rajoitetaan edelleen ja määriteltyjen viljelyalojen ulkopuolelta löydetyt sadot tuhotaan.

Antonio de Leonin mukaan laittoman tuotannon vähentäminen edellyttää sekä pyrkimyksiä viljelyalan hävittämiseen että pitkän aikavälin osallistavia kehitysohjelmia, joilla luodaan viljelijöille kelvollisia vaihtoehtoisia elinkeinoja.

Huumeiden vastainen sota maatalouspolitiikkahuumeet Bolivia Suomen IPS

Lue myös

Asiantuntijat: Huumeiden vastainen sota ei huumepolitiikan tarkoitus

Huumepolitiikan pitäisi perustua ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta.

YK:n huumevirasto torjuu tiedot huumepolitiikan muutoksesta

Miljardööri Richard Bransonin mukaan UNODC aikoi julkistaa dokumentin, joka olisi suositellut huumeiden käytön ja hallussapidon sallimista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”