Bhopal-tuomiosta suuri pettymys uhreille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bhopal-tuomiosta suuri pettymys uhreille

Intian Korkein oikeus antautui ylikansallisen jättiyhtiön edessä.

KU/ NEW DELHI - JUHA REKOLA

Intian Korkein Oikeus julisti 3.10. tuomionsa seitsemän vuotta kestäneissä Bhopalin kaasuonnettomuuden jälkiselvittelyissä. Päätös avaa uudelleen rikosoikeudenkäynnit turvallisuuden laiminlyönyttä Union Carbide- yhtiötä vastaan, mutta jättää muilta osin voimaan Intian hallituksen ja amerikkalaisyhtiön helmikuussa 1989 solmiman sopimusratkaisun.

Sopimusta kitkerästi arvostelleet kaasuonnettomuuden uhreja edustavat kansalaisjärjestöt tuomitsivat Korkeimman Oikeuden päätöksen lakien periaatteiden vastaiseksi ja suureksi pettymykseksi. Ne lupaavat jatkaa toimintaa maailman kaikkien aikojen suurimman teollisuuskatastrofin uhrien etujen puolustamiseksi.

Union Carbiden Bhopalissa sijainneella ympäristömyrkkytehtaalla joulukuussa 1984 tapahtunut kaasuvuoto muutti ratkaisevasti yli puolen miljoonan ihmisen elämän. Hallituksenkin alustavan arvion mukaan yli 200 000 ihmistä sai fyysisiä vammoja ja sadat tuhannet kärsivät vakavia taloudellisia menetyksiä.

"Tuomio vahvisti laittoman sopimuksen"

Virallinen arvio onnettomuudessa välittömästi kuolleiden määrästä on oikeudenkäyntien aikana noussut runsaasta tuhannesta nykyiseen 3.800:een. Bhopal- aktivisti N.D. Jayaprakash arvelee todellisen määrän olevan noin kaksinkertaisen - ja kaasumyrkytys tappaa edelleen.

-Kongressipuolueen hallitus on pimittänyt tietoja ja muokannut tilastoja saadakseen onnettomuuden näyttämään pienemmältä ja mahduttaakseen sen yhtiön kanssa tekemänsä sopimuksen raameihin, sanoo Jayaprakash.

Korkeimman Oikeuden nyt vahvistama 470 miljoonan dollarin korvaussumma perustuu hänen mukaansa välinpitämättömyyteen ja rikolliseen aliarviointiin. Oikeuden päätös kieltää siten kohtuullisen korvauksen suurelta määrältä Bhopalin uhreja.

-Vahvistettuaan alhaisen korvaussumman oikeus päästää syyllisen eli ylikansallisen yhtiön kuin koiran veräjästä ja sälyttää vastuun kunnon korvauksista intialaisten veronmaksajien harteille.

Oikeus ei myöskään määritellyt perusteita, joilla korvauksia yksittäisille uhreille maksetaan. Uhrien järjestöjen mukaan tämä mahdollistaa viranomaisten korruption ja mielivallan jatkumisen. Jokainen Bhopalissa tietää, että pikkubyrokraatit varastavat uhrien rahoja sumeilematta, sanovat järjestöjen edustajat.

Heitä ei paljoa lohduta se, että oikeuden päätöksellä aiemmin kumotut rikossyytteet Union Carbidea vastaan käsitellään nyt uudelleen. Laiminlyönteihin syyllistyneet ovat jo vuosien varrella poistuneet Intiasta ja ovat lain ulottumattomissa.

Särkylääkettä myrkytyksen oireisiin

Korkeimman Oikeuden 200- sivuiseen päätökseen sisältyy myös velvoite Union Carbidelle rakentaa Bhopaliin 500 vuodepaikan sairaala, joka hoitaisi myrkkykaasujen uhreja ilmaiseksi kahdeksan vuoden ajan.

Uhrien järjestöt ovat syyttäneet yhtiötä tietojen salaamisesta ilmaan päässeiden kaasujen koostumuksesta, minkä on vaikeuttanut ihmisten hoitoa kaikkien näiden vuosien ajan.

-Tuhansia vakavan kaasumyrkytyksen uhreja hoidetaan edelleen särkylääkkeillä, vertaa Jayaprakash. Sairaalan rakentaminen 500 ihmiselle kestää puolitoista vuotta, jos tätäkään oikeuden päätöstä noudatetaan.

-Koko tuomio on lakien hengen vastainen. Se vahvistaa sopimuksen, jolla onnettomuuden uhreilta vietiin ensin oikeus itse puhua puolestaan oikeudessa ja evättiin sitten hoito ja korvaukset, sanoo Jayaprakash.

Takana liberaali talouspolitiikka

Hänen mukaansa politiikka on ollut vahvasti vaikuttamassa oikeuden työskentelyyn.

Rajiv Gandhin johtama Kongressipuolueen hallitus solmi sopimuksen yhtiön kanssa ja ajoi sen oikeudessa läpi. Vasta Janata Dal- puolueen noustua valtaan talvella 1989 saatiin tämän menettelyn laillisuus oikeuden käsittelyyn. Nyt, kun Kongressi on jälleen vallassa, tuomioistuin teki sille myönteisen päätöksen.

-Uuden talouspolitiikan mukaan hallitus tekee kaikkensa houkutellakseen ylikansallisia yhtiöitä toimimaan Intiassa. Sen nimissä ollaan ilmeisesti valmiita uhraamaan puolen miljoonan ihmisen edut ja oikeudet, ihmettelee Jayaprakash.

-Kenties Korkein Oikeus havaitsi olevansa voimaton ylikansallisen jättiläisen edessä, kommentoi tuomiota arvovaltainen The Hindustan Times pääkirjoitukseessaan.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia