Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.
(Kuva: Daniel Cima / Comisión Interamericana de Derechos Humanos / CC BY 2.0)

Hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin kuolemasta tulee huomenna torstaina kuluneeksi vuosi. Vaikka Cáceresin murhasta on tehty useita pidätyksiä, tuomioita ei ole annettu.

Cáceres johti alkuperäiskansajärjestö Copinhia, joka vastusti Agua Zarcan patohanketta Hondurasissa. Hän oli kertonut 33 tappouhkauksesta ennen murhaansa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan murhan tutkinta on ollut skandaalimaisen huonoa, sillä sen tilaajia ei ole pystytty tunnistamaan eikä todistajia ole suojeltu tehokkaasti.

"Bertan traaginen murha kuvaa Hondurasin ihmisoikeustilanteen murheellista tilaa. Viesti on selvä: jos ihmisoikeustyösi haittaa vallassa olevia, sinut tapetaan”, toteaa Erika Guevara-Rosas, Amnestyn Latinalaisen Amerikan johtaja järjestön tiedotteessa.

Murhan jälkeen myös muita Copinh-järjestön jäseniä on murhattu ja uhkailtu. Hondurasia pidetäänkin yhtenä maailman vaarallisimmista maista ympäristöaktivisteille.

Cáceresin murhasta on pidätetty kahdeksan ihmistä, joista kaksi patohankeyhtiö Desan entisiä tai nykyisiä työntekijöitä. Pidätetyistä kolmella on yhteyksiä armeijaan. Brittilehti The Guardian kertoi eilen saaneensa tietoja siitä, että Cáceresin murhan suunnittelivat sotilastiedustelun asiantuntijat, joilla on yhteyksiä Yhdysvaltain kouluttamiin maan erikoisjoukkoihin. Cáceresin nimen on myös epäilty olleen armeijan tappolistalla.

Cáceresin vastustaman patoprojektin yksi rahoittaja oli suomalainen Finnfund, joka tapauksen jälkeen jäädytti rahoituksensa sille ja ilmoitti ryhtyvänsä vetäytymään hankkeesta. Ylen mukaan vetäytyminen on kuitenkin kesken, sillä Finnfund sekä sen kumppanit teettävät ensin selvityksen, jotta voitaisiin varmistaa, että vetäytyminen pystytään tekemään vastuullisesti.

OIKAISU 2.3. Copinh on alkuperäiskansajärjestö, eli alkuperäiskansa, kuten alkuperäisessä jutussa mainittiin.

Honduras ja ihmisoikeudet ihmisoikeudetalkuperäiskansatpolitiikkaaktivismidemokratia Honduras Amnesty International

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Järjestö: Hondurasin eliitillä näppinsä pelissä aktivistien hiljentämisessä

Global Witness -järjestön selvityksen mukaan Hondurasissa on tapettu viime vuosina yli 120 ympäristö- ja maaoikeusaktivistia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.