Hondurasissa murhattiin jälleen ympäristöaktivisti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hondurasissa murhattiin jälleen ympäristöaktivisti

Murhattu Lesbia Yaneth Urquía kuului samaan järjestöön kuin maaliskuussa murhattu Berta Cáceres. Copinh-järjestö pitää tapausta poliittisena naismurhana.

Hondurasissa on jälleen murhattu ympäristöaktivisti, joka kuului alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavaan Copinh-järjestöön. Järjestön mukaan kyseessä on suunniteltu yritys päästä eroon ympäristön puolustajista.

49-vuotias Lesbia Yaneth Urquía löydettiin kansainvälisten medioiden mukaan läheltä kaatopaikkaa Marcalan kaupungista maan länsiosista. Hän oli lähtenyt kotoaan pyöräilemään päivää aiemmin. Uutistoimisto Reutersin mukaan tekijöinä olivat "tunnistamattomat miehet".

Reutersin mukaan tapausta tutkitaan omaisuuskiistana ja kiristyksenä, sillä Urquía omisti kaksi hotellia ja marketin ja oli kertonut kiristyksestä. Brittilehti The Guardianin mukaan taas viranomaiset ovat puhuneet polkupyörän ryöstöstä murhan motiivina.

49-vuotias kolmen lapsen äiti Urquía vastusti Hondurasin La Pazin alueella toteutettavaa patohanketta. Padon omisti maan lainsäädäntöelimen, kansalliskongressin, varapresidentin Gladys Lopezin aviomies. Copinh sanoikin pitävänsä hallitusta syypäänä tekoon.

"Lesbia Yanethin murha on poliittinen naismurha, yritys hiljentää niiden naisten ääni, jotka rohkeasti puolustavat oikeuksiaan ja vastustavat patriarkaalista, rasistista ja kapitalistista järjestelmää yhteiskunnassaan", järjestö sanoi lausunnossaan.

Urquía oli jo kolmas Copinhin tänä vuonna murhattu jäsen. Maaliskuussa murhattiin tunnettu ja kansainvälisesti palkittu Berta Cáceres. Hän vastusti Agua Zarcan patohanketta, jota on rahoittanut muun muassa Suomen valtion kehitysrahoituslaitos Finnfund. Finnfund on keskeyttänyt rahoituksen projektille ja ilmoittanut valmistelevansa sieltä vetäytymistä.

Cáceresin murhasta on pidätetty viisi ihmistä, joista kaksi patohankeyhtiön työntekijöitä. The Guardianin selvitysten mukaan Cáceres ja muita aktivisteja on ollut armeijan tappolistalla. Muutama viikko Cáceresin jälkeen murhattiin myös Copinhin toinen jäsen Nelson García.

Vuonna 2009 vallankaapapuksen kokenutta Hondurasia pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista maista ympäristöaktivisteille.

"Ihmisoikeuspuolustajat ovat huolissaan turvallisuudestaan sekä kollegoidensa turvallisuudesta. Lesbia Yanethin murha on traaginen todiste siitä, että heidän pelkonsa eivät ole perusteettomia", sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin johtaja Winnie Byanyima, joka vieraili aktivistien luona Hondurasissa Urquían murhan tapahtuma-aikaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia