Bengalinlahti ja Andamaanienmeri siirtolaisille Välimertakin vaarallisempia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bengalinlahti ja Andamaanienmeri siirtolaisille Välimertakin vaarallisempia

Viime vuonna moni pakolainen kuoli merellä tautien ja salakuljettajien kaltoinkohtelun, ei hukkumisen, takia, kertoo UNHCR.

Siirtolaisen tai pakolaisen todennäköisyys kuolla ylittäessään Bengalinlahtea tai Andamaanienmerta on lähes kolme kertaa suurempi kuin Välimerellä. Intian valtamerellä tarvitaan lisää alueen valtioiden yhteistyötä ihmishenkien pelastamiseksi, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan viime vuonna 33 600 ihmistä nousi salakuljettajien veneisiin Intian valtamerellä. Heistä suurin osa suuntasi Bengalinlahdelle ja Andamaanienmerelle kohti esimerkiksi Malesiaa ja Thaimaata. Suurin osa lähtijöistä oli bangladeshilaisia tai syrjittyjä Myanmarin rohingoja.

UNHCR:n laskelmien mukaan Bengalinlahden ja Andamaanienmeren siirtolaisista 370, eli reilu prosentti kuoli – ei hukkumalla, vaan pääosin nälän, janon, salakuljettajien kaltoinkohtelun ja sairauksien seurauksena. Tämä tarkoittaa, että Bengalinlahti ja Andamaanienmeri ovat Välimertakin vaarallisempia. Välimerellä hukkui lähes 3 800 ihmistä, 0,4 prosenttia ylittäjistä, eli suhteessa vähemmän kuin Intian valtamerellä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvioinut, että kuolleita Kaakkois-Aasian pakolaiskriisissä saattaa olla arvioitua enemmän, sillä salakuljettajien on kerrottu jopa heittäneen ihmisiä yli laidan.

UNHCR:n raportin mukaan merenylitykset vähenivät alueella viime vuoden jälkipuoliskolla. Monsuunikauden lisäksi syynä saattavat olla esimerkiksi siirtolaisten joukkohautojen löytyminen Thaimaasta ja Malesiasta sekä valtioiden toimet salakuljetusverkostoja vastaan.

Arvioiden mukaan yhteensä vuodesta 2012 lähtien lähes 170 000 rohingaa ja bangladeshilaista on lähtenyt Bengalinlahdelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia