Uutiset Tasa-arvo

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Autoja ja mopoja kadulla.
Katunäkymä Dhakasta. (Kuva: International Monetary Fund / CC BY-NC-ND 2.0)

Bangladeshin kaupungeissa on nähty viime viikkoina mielenosoituksia, joissa on vaadittu hallitusta puuttumaan kasvavaan seksuaalirikollisuuteen, etenkin jengiraiskauksiin.

Kansainvälisten medioiden siteeraaman paikallisen naisjärjestön Ain o Salish Kendran mukaan tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä oli tapahtunut ainakin 950 raiskausta, joista viidennes jengiraiskauksia. Määrä on samaa luokkaa kuin viime vuonna mutta suurempi kuin vuonna 2018.

Todellisen määrän uskotaan olevan paljon suurempi, sillä monet naiset eivät uskalla raportoida kokemuksistaan, uhreja leimataan, oikeudenkäynnit kestävät pitkään ja vain noin kolme prosenttia tapauksista johtaa tuomioon.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun sosiaalisessa mediassa kiersi lokakuussa julma video, jossa joukko miehiä riisui naisen ja kävi tämän kimppuun köyhällä Noakahalin alueella maan eteläosissa.

Bangladeshin hallitus vastasi protesteihin pari viikkoa sitten ilmoittamalla muuttavansa lakia siten, että jatkossa raiskauksesta voi saada kuolemantuomion. Aiemmin vain joukkoraiskauksesta tai kuolemaan johtavasta raiskauksesta saattoi saada kuolemantuomion, tavanomaisesta raiskauksesta elinkautisen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä, sillä ne vastustavat kuolemanrangaistusta paitsi inhimillisistä syistä, myös siksi, ettei sen ole osoitettu toimivan.

”Kuolemanrangaistuksen käyttöönotto on helppoa. Se, mikä vaatii työtä – ja jota tarvitaan välittömästi – on korjata oikeusjärjestelmä, jossa uhrit jätetään huomiotta ja heitä parjataan systemaattisesti, ja varmistaa, että he saavat terveyspalveluita ja oikeudellista tukea”, kirjoitti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Etelä-Aasian johtaja Meenakshi Ganguly.

Hän muistutti, että Bangladeshin korkein oikeus on aiemmin tänä vuonna vaatinut oikeusministeriötä perustamaan 30 päivän sisällä komitean seksuaaliseen väkivaltaan puuttumiseksi, mutta sitä ei ole vieläkään tehty. Myös Amnesty Internationalin mukaan kuolemanrangaistuksen käyttöönotto on lähinnä tapa vetää huomio pois todellisen toiminnan puutteesta.

Naisjärjestöt ovat vaatineet muun muassa seksuaalikasvatusta kouluihin, poliisin ja oikeusviranomaisten koulutusta, luonnetodistusten käytön kieltämistä oikeudessa sekä uhrin aviollisen aseman ja sukupuoli-identiteetin huomiotta jättämistä.

Tällä viikolla mielenosoittajat olivatkin jälleen kaduilla, sillä heidän mukaansa kuolemanrangaistus ei riitä vaan oikeusjärjestelmää on uudistettava syvemmin.

”Emme protestoineet muuttaaksemme lakia tai hakeaksemme rangaistuksia. Protestoimme muuttaaksemme tätä kulttuuria, jossa naisia ja tyttöjä kohdellaan epäreilusti”, sanoi naisten oikeuksien järjestön Naripokkhon perustaja Shireen Huq uutistoimisto Reutersille.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michele Bachelet on ilmaissut huolensa laista Bangladeshissa sekä myös monien muiden maiden vastaavista aloitteista. Esimerkiksi Nigeriassa Kadunan osavaltio on ottanut käyttöön muun muassa kastraatiorangaistuksen raiskaajille sekä kuolemanrangaistuksen alle 14-vuotiaan raiskauksesta.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvopolitiikkaaktivismilakioikeus ja rikos Bangladesh Amnesty International

Lue myös

Musta hijab-huivi mallinuken päässä.

Ranskan uusi huivikielto uhkaa uskonnonvapautta globaalisti

Ranskan senaatin edustajat ovat äänestäneet uuden, muslimien pukeutumista rajoittavan lain puolesta. Taustalla on ajatus siitä, että naiset saisivat pukeutua miten haluavat ilman miesten pakottamista. Tämä periaate kuitenkin olettaa jo itsessään naisten ja tyttöjen olevan voimattomia miestensä edessä, muistuttavat Salaado ja Faisa Qasim.
Seinämaalaus, jossa nuoren naisen kuva.

Kirgisian julma morsiamenryöstöperinne on yhä voimissaan – Viimeisimmästä tapauksesta noussut kohu kuitenkin osoittaa, että jokin on muuttumassa

Kirgisiassa jopa tuhannet naiset siepataan vuosittain avioliittoon vastoin tahtoaan. Viimeisimmässä tapauksessa sieppaus päättyi nuoren naisen kuolemaan. Merkki edistyksestä kuitenkin on, että tapauksista nousee julkinen polemiikki, kirjoittaa Teija Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä