Uutiset Lasten oikeudet

Bangladesh sallii lapsiavioliitot "erityistapauksissa"

Kriitikoiden mukaan uusi laki voi mahdollistaa sen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa.
Britannian kehitysyhteistyövirasto DFID tekee Bangladeshissa työtä lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi muun muassa jalkapallon avulla. (Kuva: Ricci Coughlan/DFID / CC BY 2.0)

Bangladeshin parlamentti on hyväksynyt uuden lain, jonka mukaan alaikäiset voivat mennä naimisiin "erityistapauksissa". Lakimuutos on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä maassa on maailman korkeimpiin kuuluvat lapsiavioliittoluvut.

Lapsiavioliittoja vastustavan Girls Not Brides -järjestön mukaan uusi laki voi johtaa jopa siihen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa, sillä "erityistapauksia" ei laissa tarkemmin määritellä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uudella lailla pyritään hallituksen mukaan reagoimaan tilanteisiin, joissa raskaus on alkanut "vahingossa tai laittomasti". Reutersin mukaan hallitus on puhunut myös tyttöjen "kunniasta". Käytännössä lasten avioliittoihin tarvitaan vanhempien ja oikeusistuimen suostumus.

Bangladesh ei kuitenkaan ole tehnyt riittävästi varmistaakseen, tytöillä on riittävästi keinoja ehkäistä ei-toivotut raskaudet, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Se mukaan maan on nyt pikaisesti luotava säännöt sille, millaisissa tilanteissa tuomarit voivat hyväksyä lapsiavioliitot. Jokaiseen tapaukseen on otettava mukaan sosiaalityöntekijä, eikä alle 16-vuotiaiden avioliittoja tule hyväksyä lainkaan, se sanoo.

"Nyt on keskityttävä siihen, että pidetään kurissa lapsiavioliittojen laillistamisen aiheuttamat vahingot. Mikään ei muuta sitä faktaa, että tämä laki on tuhoisa. Mutta huolellisesti luonnosteltu sääntely voi ehkäistä joitakin haittoja tytöille", sanoo järjestön naisten oikeuksien tutkija Heather Barr tiedotteessa.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan noin 52 prosenttia bangladeshilaistytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina ja 18 prosenttia alle 15-vuotiaana. Lapsiavioliitot ovat vahingollisia, sillä ne johtavat usein koulunkäynnin keskeyttämiseen ja varhaisiin raskauksiin, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen avioliitot ja alle 21-vuotiaiden poikien avioliitot on maassa jo kielletty, mutta käytännössä laki ei ole toiminut. Bangladeshin hallitus lupasi vuonna 2014, että se pääsee lapsiavioliitoista eroon vuoteen 2041 mennessä. Pääministeri Sheikh Hasina kuitenkin on yrittänyt päinvastoin laskea avioliiton alaikärajaa.

Bangladeshin presidentin on vielä hyväksyttävä laki ennen kuin se tulee voimaan.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpolitiikkalakioikeus ja rikos Bangladesh

Lue myös

Kirjaimia ja kädet

Koulun toivoa tuova leipä

Tuoreessa kyselyssä on kartoitettu suomalaisten lasten ja nuorten köyhyyskokemuksia. Tulokset ovat kylmäävää luettavaa, kirjoittaa Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapsista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.