Bangladesh saattaa laskea avioitumisen alaikärajaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladesh saattaa laskea avioitumisen alaikärajaa

Hallitus haluaa laskea avioliiton alaikärajan tytöillä 16 vuoteen, vaikka maassa on toiseksi eniten lapsiavioliittoja maailmassa.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin johtama maailman johtajien järjestö The Elders vetoaa Bangladeshiin, jotta maa ei laskisi avioliittojen alaikärajaa. Se heikentäisi köyhyyden vastaista taistelua ja naisten ja tyttöjen hyvinvointia, järjestö muistuttaa maan pääministerille osoittamassaan avoimessa kirjeessä.

Bangladeshin hallitus hyväksyi hyväksyi syyskuussa lakiluonnoksen, joka laskisi poikien avioitumisen alaikärajan 18 vuoteen ja tyttöjen 16 vuoteen.

Laki on herättänyt pahennusta, sillä maassa on Nigerin jälkeen eniten lapsiavioliittoja maailmassa. Vajaa kolmannes tytöistä on naimisissa 15-vuotiaana ja 65 prosenttia 18-vuotiaana. Syynä ehdotukseen on medioiden mukaan kuitenkin "maaseudulta tullut paine" sekä halu lopettaa tyttöjen karkaaminen avioliittoon.

Suunnitteilla on samalla myös koventaa rangaistuksia lain rikkomisesta. Sakko viisinkertaistuisi ja maksimivankeusrangaistus muuttuisi kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen, kertoo BBC.

Bangladesh on luvannut lopettaa lapsiavioliitot vuoteen 2041 mennessä. Alaikäisten avioliittojen salliminen kuitenkin askel väärään suuntaan, Elders vetoaa.

"Naimisissa ja koulutuksen ulkopuolella olevat tytöt eivät ole mukana Bangladeshin taloudellisessa kehityksessä, mikä pahentaa köyhyyden kierrettä", Annan kirjoittaa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch muistutti aiemmin lokakuussa, että Bangladesh on ratifioinut lapsen oikeuksien sopimuksen. Se kieltää alle 18-vuotiaiden avioliitot. Tähän asti raja on ollut pojilla 21 ja tytöillä 18 vuotta, mutta lakia on sovellettu heikosti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia