Uutiset

Bahrainin heikko ihmisoikeustilanne jatkuu

Bahrainin kansalaiset maksavat edelleen kovan hinnan tasan kaksi vuotta sitten alkaneista mielenosoituksista, sanoo Amnesty.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin hallituksen tasan kaksi vuotta sitten alkaneet tukahduttamistoimet mielenosoitusten rajoittamiseksi eivät näytä päättyvän, arvioi Amnesty uudessa raportissaan

Amnestyn maassa vierailleiden edustajien mukaan mielenosoituksia järjestäneitä henkilöitä pidetään edelleen vangittuna ja Bahrainin viranomaiset pidättävät jatkuvasti aktivisteja mielipiteensä ilmaisemisesta. Järjestö tapasi seitsemän mielipidevankia, jotka kertoivat heidän pidätyksensä johtuvan tekaistuista syytteistä. Mielipidevangit kertoivat myös kidutuksesta ensimmäisten pidätysviikkojen aikana.

Vaikka Bahrainia hallitseva kuningasperhe onkin luvannut mielenosoittajien vaatimia uudistuksia, niiden mittakaava ja tarkoitus näyttää pinnalliselta, arvioi Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

"Uudistukset eivät ole todellisia, jos hallituksella ei ole poliittista tahtoa uudistua. Bahrainilaisten oikeuksia on kunnioitettava jokapäiväisessä elämässä", Johansson sanoo.

Viimeksi eilen protestien kaksivuotispäivänä järjestetyissä marsseissa kuoli 16-vuotias mielenosoittaja poliisin ampunana.

Mielenosoitukset kielletty

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti osoittaneet huolensa Bahrainin tilanteesta viime vuosien aikana.

Bahrainin hallitus puuttui kovakouraisesti vuoden 2011 talvella alkaneisiin mielenosoituksiin. Hallituksen joukot rikkoivat väkivaltaisesti mielenosoittajien protestileirit Saudi-Arabian armeijan avustuksella ja tuomitsi useita kymmeniä mielenosoituksiin osallistuineita jopa elinikäisiin vankeusrangaistuksiin. Mielenosoitukset ja poliittiset tapahtumat ovat maassa edelleen kiellettyjä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratia BahrainSaudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.