Uutiset

Bahrainin heikko ihmisoikeustilanne jatkuu

Bahrainin kansalaiset maksavat edelleen kovan hinnan tasan kaksi vuotta sitten alkaneista mielenosoituksista, sanoo Amnesty.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin hallituksen tasan kaksi vuotta sitten alkaneet tukahduttamistoimet mielenosoitusten rajoittamiseksi eivät näytä päättyvän, arvioi Amnesty uudessa raportissaan

Amnestyn maassa vierailleiden edustajien mukaan mielenosoituksia järjestäneitä henkilöitä pidetään edelleen vangittuna ja Bahrainin viranomaiset pidättävät jatkuvasti aktivisteja mielipiteensä ilmaisemisesta. Järjestö tapasi seitsemän mielipidevankia, jotka kertoivat heidän pidätyksensä johtuvan tekaistuista syytteistä. Mielipidevangit kertoivat myös kidutuksesta ensimmäisten pidätysviikkojen aikana.

Vaikka Bahrainia hallitseva kuningasperhe onkin luvannut mielenosoittajien vaatimia uudistuksia, niiden mittakaava ja tarkoitus näyttää pinnalliselta, arvioi Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

"Uudistukset eivät ole todellisia, jos hallituksella ei ole poliittista tahtoa uudistua. Bahrainilaisten oikeuksia on kunnioitettava jokapäiväisessä elämässä", Johansson sanoo.

Viimeksi eilen protestien kaksivuotispäivänä järjestetyissä marsseissa kuoli 16-vuotias mielenosoittaja poliisin ampunana.

Mielenosoitukset kielletty

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti osoittaneet huolensa Bahrainin tilanteesta viime vuosien aikana.

Bahrainin hallitus puuttui kovakouraisesti vuoden 2011 talvella alkaneisiin mielenosoituksiin. Hallituksen joukot rikkoivat väkivaltaisesti mielenosoittajien protestileirit Saudi-Arabian armeijan avustuksella ja tuomitsi useita kymmeniä mielenosoituksiin osallistuineita jopa elinikäisiin vankeusrangaistuksiin. Mielenosoitukset ja poliittiset tapahtumat ovat maassa edelleen kiellettyjä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratia BahrainSaudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen