Azerbaidžanin poliisin otteet koventuneet Euroviisujen alla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Azerbaidžanin poliisin otteet koventuneet Euroviisujen alla

Maan heikko ihmisoikeustilanne on kirvoittanut mielenosoituksia maan pääkaupungissa Bakussa.

Euroviisut järjestetään toukokuu Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa. Juhlallisuuksien tunnelmaan on kuitenkin tuntuvasti vaikuttanut Azerbaidžanin heikko ihmisoikeustilanne, joka on kerännyt moitteita kansainvälisiltä kampanjaryhmiltä jo useampaan otteeseen kilpailua edeltävien kuukausien aikana.

Nyt vetoomukset viisujen asettamiseksi pannaan vastalauseeksi toisinajattelijoiden, toimittajien ja muusikoiden pidätyksille ja pahoinpitelyille ovat saanet uutta puhtia kun Bakun viranomaisten asettamat mielenosoituskiellot kaupungin keskustassa ovat johtaneet yhteenottoihin protesteissa sanavapauden ja maan mielipidevankien vapauttamisen puolesta.

Toukokuun 14. päivän protesteissa todistajanlausuntojen mukaan poliisi pahoinpiteli kovin ottein useampia mielenosoittajia, ja yhteensä 18 aktivistia pidätettiin, kertoo Amnesty International. 

15. toukokuuta Azerbaidzanin tuomioistuin kuitenkin odottamattomasti myöntyi vapauttamaan aktivistin ja mielipidevangin Elnur Majidlin, joka oli saanut kahden vuoden tuomion osallistumisesta luvattomaan mielenosoitukseen Bakussa viime vuoden huhtikuussa. 17 muun vangin vapauttamista odotetaan yhä.

Ihmisoikeustilanne näkyvämmäksi, vaativat järjestöt

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan presidentti Ilhan Alijevin hallitsemassa Azerbaidžanissa opposition liikkumatila on vuosien varrella jäänyt äärimmäisen pieneksi, vaalien vapaus on vähintään kyseenalaista, ja maan kansalaisten kokoontumisoikeutta ja sananvapautta poljetaan päivittäin mielivaltaisen järjestelmän kautta.

"Euroviisujen loiste on vain viikon päässä, mutta kansainväliseltä medialta saatu huomio ei ole vaikuttanut mitenkään Bakun poliisin toimenpiteisiin, jotka edelleen suosivat raa’an voiman käyttöä rauhanomaisten protestien hajaannuttamisessa", sanoo John Dalhuisen, Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmavastaava.

Myös Human Rights Watch on vedonnut kansainväliseen mediaan, Euroopan yleisradioliittoon sekä osallistujamaihin, jotta he käyttäisivät vaikutusvaltaansa Azerbaidzanin ihmisoikeutilanteen tuomiseksi esille maailmalla.

Azerbaidžanin naapurimaa Armenia jättäytyi pois kilpailuista maaliskuussa, liittyen maiden välisiin kiistoihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia