Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Avustusjärjestöt jäädyttävät toimiaan Kreikassa pakolaissopimuksen vuoksi

Järjestöt eivät halua olla mukana ylläpitämässä säilöönottokeskuksia, joita uusi EU:n ja Turkin välinen sopimus luo.
(Kuva: Stefanie Eisenschenk / CC BY 2.0)

Useat avustusjärjestöt ovat ilmoittaneet, että ne jäädyttävät osan siirtolaisten auttamiseen suunnatuista toimistaan Kreikan saarilla. Syynä on viime sunnuntaina voimaan tullut EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus, jonka tavoitteena on palauttaa suurin osa Kreikan saarille tulevista siirtolaisista takaisin Turkkiin.

"Työn jatkaminen olisi tehnyt meidät osallisiksi järjestelmään, jota pidämme sekä epäreiluna että epähumaanina. Emme salli apuamme käytettävän joukkokarkotusten välineenä ja kieltäydymme olemasta osa järjestelmää, joka ei välitä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten humanitaarisista tarpeista tai suojelun tarpeista", sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kreikka-operaation johtaja Marie Elisabeth Ingres maanantaina.

Järjestö ilmoitti lopettavansa avustustoimensa Lesboksen saarella sijaitsevassa Morian keskuksessa, jonne se on muun muassa kuljetettu siirtolaisia sekä järjestetty vesi-, sanitaatio- ja terveyspalveluita.

Eilen myös Norwegian Refugee Council (NRC) -avustusjärjestö ilmoitti jäädyttävänsä osan työstään Khiosin saarella Vialissa. Syynä on se, että rekisteröintikeskus muuttuu sopimuksen vuoksi säilöönottokeskukseksi, kertoi järjestön operaatiojohtaja Alain Homsy.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tällä viikolla roolinsa muuttuvan Kreikassa. Se ei esimerkiksi enää järjestä kuljetuksia keskuksiin, sillä se vastustaa siirtolaisten tahdonvastaista säilöönottoa.

Myös International Rescue Committee on ilmoittanut avustustoimien jäädytyksistä, kertoi uutistoimisto Reuters eilen. Pelastakaa Lapset puolestaan ilmoitti tänään, että se on keskeyttänyt Kreikassa kaikki toimensa, jotka liittyvät säilöönottokeskusten peruspalveluihin.

EU on luvannut taata jokaiselle tulijalle yksilöllisen käsittelyn, mutta monet järjestöt epäilevät sitä, sillä Kreikan turvapaikkajärjestelmä ei ole toiminut tähänkään asti. Lisäksi järjestöt pitävät kyseenalaisena sitä, että ihmisiä palautetaan Turkkiin, jota ei niiden mukaan voi pitää turvallisena maana.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi eilen saaneensa tietää, että vain tunteja EU:n ja Turkin välisen sopimuksen syntymisen jälkeen 30 turvapaikanhakijaa palautettiin Turkista Afganistaniin ilman tehokasta turvapaikkatutkintaa.

EU:n ja Turkin sopimuksen on tarkoitus sulkea siirtolaisten Turkista Kreikkaan kulkeva merireitti. Uutislähteiden mukaan Kreikan saarille tulee kuitenkin edelleen siirtolaisia. Sopimus astui voimaan sunnuntaina.

PÄIVITYS 24.3. Lisätty Pelastakaa Lasten osuus ja muutettu sana pidätyskeskus säilöönottokeskukseksi.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuus Kreikka Amnesty InternationalLääkärit ilman rajoja

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.