Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Avustusjärjestöt jäädyttävät toimiaan Kreikassa pakolaissopimuksen vuoksi

Järjestöt eivät halua olla mukana ylläpitämässä säilöönottokeskuksia, joita uusi EU:n ja Turkin välinen sopimus luo.
(Kuva: Stefanie Eisenschenk / CC BY 2.0)

Useat avustusjärjestöt ovat ilmoittaneet, että ne jäädyttävät osan siirtolaisten auttamiseen suunnatuista toimistaan Kreikan saarilla. Syynä on viime sunnuntaina voimaan tullut EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus, jonka tavoitteena on palauttaa suurin osa Kreikan saarille tulevista siirtolaisista takaisin Turkkiin.

"Työn jatkaminen olisi tehnyt meidät osallisiksi järjestelmään, jota pidämme sekä epäreiluna että epähumaanina. Emme salli apuamme käytettävän joukkokarkotusten välineenä ja kieltäydymme olemasta osa järjestelmää, joka ei välitä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten humanitaarisista tarpeista tai suojelun tarpeista", sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kreikka-operaation johtaja Marie Elisabeth Ingres maanantaina.

Järjestö ilmoitti lopettavansa avustustoimensa Lesboksen saarella sijaitsevassa Morian keskuksessa, jonne se on muun muassa kuljetettu siirtolaisia sekä järjestetty vesi-, sanitaatio- ja terveyspalveluita.

Eilen myös Norwegian Refugee Council (NRC) -avustusjärjestö ilmoitti jäädyttävänsä osan työstään Khiosin saarella Vialissa. Syynä on se, että rekisteröintikeskus muuttuu sopimuksen vuoksi säilöönottokeskukseksi, kertoi järjestön operaatiojohtaja Alain Homsy.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tällä viikolla roolinsa muuttuvan Kreikassa. Se ei esimerkiksi enää järjestä kuljetuksia keskuksiin, sillä se vastustaa siirtolaisten tahdonvastaista säilöönottoa.

Myös International Rescue Committee on ilmoittanut avustustoimien jäädytyksistä, kertoi uutistoimisto Reuters eilen. Pelastakaa Lapset puolestaan ilmoitti tänään, että se on keskeyttänyt Kreikassa kaikki toimensa, jotka liittyvät säilöönottokeskusten peruspalveluihin.

EU on luvannut taata jokaiselle tulijalle yksilöllisen käsittelyn, mutta monet järjestöt epäilevät sitä, sillä Kreikan turvapaikkajärjestelmä ei ole toiminut tähänkään asti. Lisäksi järjestöt pitävät kyseenalaisena sitä, että ihmisiä palautetaan Turkkiin, jota ei niiden mukaan voi pitää turvallisena maana.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi eilen saaneensa tietää, että vain tunteja EU:n ja Turkin välisen sopimuksen syntymisen jälkeen 30 turvapaikanhakijaa palautettiin Turkista Afganistaniin ilman tehokasta turvapaikkatutkintaa.

EU:n ja Turkin sopimuksen on tarkoitus sulkea siirtolaisten Turkista Kreikkaan kulkeva merireitti. Uutislähteiden mukaan Kreikan saarille tulee kuitenkin edelleen siirtolaisia. Sopimus astui voimaan sunnuntaina.

PÄIVITYS 24.3. Lisätty Pelastakaa Lasten osuus ja muutettu sana pidätyskeskus säilöönottokeskukseksi.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuus Kreikka Amnesty InternationalLääkärit ilman rajoja

Lue myös

Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Nuori nainen puolilähikuvassa

Maahanmuuttajanuorten asioista puhuvat usein keski-ikäiset kantasuomalaiset keskenään – MakeSomeNoise-foorumi antaa äänen maahanmuuttajataustaisille nuorille

Helsingissä perustetun MakeSomeNoise-foorumin nuoret eivät ole kokemusasiantuntijoita vaan asiantuntijoita, jotka puhuvat tärkeinä pitämistään asioista. Yksi sen aktiiveista on Ulkar Aghayeva, joka sai 16-vuotiaana kuulla olevansa ylikoulutettu siivoojan työhön.
Valkoinen kivirakennus sekä pienempi rakennus, jossa kyltti Fleurs d'Algeer

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita

Algerian presidentin viimekeväinen ilmoitus tavoitella viidettä presidenttikautta synnytti Hirak-liikkeen, joka on vaatinut Algerian kaduilla muutoksia viikoittain yli vuoden ajan. ”Mielenosoitukset voisi nähdä lähes terapeuttisena performanssina, jonka kautta ihmiset uusintavat kansalaisoikeuksiaan”, sanoo tutkija Karim Maiche.
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tuoreimmat

Maahanmuuttajanuorten asioista puhuvat usein keski-ikäiset kantasuomalaiset keskenään – MakeSomeNoise-foorumi antaa äänen maahanmuuttajataustaisille nuorille
Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita
Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita
Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita
Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia

Luetuimmat