Avunantajat lupasivat Nepalin jälleenrakennukseen miljardien tuen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avunantajat lupasivat Nepalin jälleenrakennukseen miljardien tuen

Järjestöt ovat huolissaan maan velkaantumisesta.

Kansainväliset avunantajat ovat luvanneet Nepalille noin 4,4 miljardin dollarin eli 3,9 miljardin euron tuen maanjäristyksen jälkeiseen jälleenrakentamiseen. Lupaukset tehtiin eilen torstaina järjestetyssä konferenssissa, johon osallistui noin 60 maan ja avustusjärjestön edustajia.

Apulupauksissa kunnostautuivat etenkin Kiina ja Intia, jotka lupasivat yhteensä noin 1,3 miljardia euroa. Yhdysvallat lupasi noin 116 miljoonaa euroa ja EU lähes 100 miljoonaa. Nepalin oman arvion mukaan maa tarvitsisi vajaat 6 miljardia euroa jälleenrakennukseen.

Nepalin huhti- ja toukokuussa tapahtuneissa maanjäristyksissä kuoli yhteensä yli 8 800 ihmistä. Yli puoli miljoonaa taloa tuhoutui. Järistykset vaikuttivat yhteensä noin 2,8 miljoonan ihmisen elämään.

Avunantajat ja maan hallitus ovat kuitenkin olleet erimielisiä avun koordinoinnin sujumisesta. BBC:n mukaan avunantajat ovat huolissaan myös siitä, että hallitus on siirtymässä liian nopeasti jälleenrakennusvaiheeseen, vaikka syrjäseutujen ihmiset tarvitsevat vielä hätäapua. Maan pääministeri lupasi kuitenkin apukonferenssissa, että varat käytetään viisaasti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan noin puolet luvatusta avusta on lainapohjaista, puolet varsinaisia avustuksia. Ennen konferenssia järjestöt ilmaisivatkin huolensa siitä, että maa saattaa velkaantua lisää, jos avusta suuri osa tulee lainoina. Nepal oli jo ennen maanjäristystä velkaa muun muassa Aasian kehityspankille ja Maailmanpankille, joka on luvannut maalle jälleenrakennustyöhön jälleen uutta lainaa. Myös maan hallitus on toivonut velkojen anteeksiantoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia