Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.
Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa
Yli 260 miljoonaa lasta ei pääse kouluun. Kuvassa koululaisia Senegalissa. (Kuva: Chantal Rigaud / GPE / CC BY-NC-ND 2.0)

Avunantajamaat ovat luvanneet noin 2,3 miljardia dollaria eli noin 1,8 miljardia euroa tukea kehitysmaiden koulutuksen edistämiseen seuraavien kolmen vuoden aikana alkaen tästä vuodesta. Lisäksi myös kehitysmaat itse ovat luvanneet panna aiempaa enemmän rahaa koulutukseen.

Rahoituslupauksista kerrottiin viime viikolla Senegalissa järjestetyssä koulutuskonferenssissa, jossa kansainvälinen koulutusalan järjestö Global Partnership for Education (GPE) keräsi lisärahoitusta toiminnalleen, jolla tuetaan kehitysmaiden koulutusjärjestelmien parantamista.

GPE haki toiminnalleen Senegalin konferenssissa 2,5 miljardin euron rahoitusta, mutta se joutuu tyytymään 1,8:aan. Sen mukaan summa on kuitenkin merkittävä, sillä viimeisten kolmen vuoden aikana rahoitus on ollut vain runsaan miljardin.

Senegalin presidentin Macky Sallin ja Ranskan presidentin Emmauel Macronin isännöimään konferenssiin osallistui yli 1 200 ihmistä, mukaan lukien kymmenen valtionpäämiestä ja toistasataa ministeriä.

Suurimpien lahjoittajien joukkoon kuuluivat EU, Norja ja Iso-Britannia. Ensimmäistä kertaa myös koulutustuen vastanottajamaa ja Afrikan maa, Senegal, lupasi lahjoittaa rahastoon. Arabiemiirikunnista puolestaan tuli ensimmäinen arabilahjoittaja.

GPE:n tavoitteisiin kuuluu myös, että kehitysmaat itse käyttäisivät noin viidenneksen budjetistaan koulutukseen. Yli 50 maata lupasikin lisätä julkista rahoitusta koulutukseen, ja näistä yli kaksi kolmasosaa saavuttaa 20 prosentin osuuden vuoteen 2020 mennessä, GPE kertoo. Lupauksen tekivät muun muassa Sengal, Somalimaa, Sudan, Ghana ja Kamobdža.

Kehitysmaiden koulutustilanne on herättänyt viime vuosina kasvavaa huolta, sillä yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua eikä tilanne etenkään konfliktimaissa ole juuri parantunut. Samaan aikaan koulutuksen rahoitus on vähentynyt. Lisäksi Maailmanpankki sekä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon ovat kertoneet, että sadat miljoonat lapset eivät myöskään opi koulussa edes minimitason luku-, kirjoitus- ja laskutaitoja.

Nyt kokoon saaduilla rahoilla on tarkoitus helpottaa yli 500 miljoonan lapsen koulunkäyntiä, kertoo konferenssia sponsoroinut Global Citizen -järjestö.

Koulutus kehitysmaissa kehitysyhteistyökoulutus

Lue myös

Joukko tyttöjä heiluttaa

Raportti: Tyttöjen huono koulutus maksaa maailmalle biljoonia dollareita

Vain kolmannes köyhien maiden tytöistä saa yläkoulun päätökseen. Kouluttamattomuus tarkoittaa sekä taloudellisia että yhteiskunnallisia menetyksiä, varoitetaan Maailmanpankin raportissa.
Opettaja vahingoittuneessa koulussa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.