Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.
Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa
Yli 260 miljoonaa lasta ei pääse kouluun. Kuvassa koululaisia Senegalissa. (Kuva: Chantal Rigaud / GPE / CC BY-NC-ND 2.0)

Avunantajamaat ovat luvanneet noin 2,3 miljardia dollaria eli noin 1,8 miljardia euroa tukea kehitysmaiden koulutuksen edistämiseen seuraavien kolmen vuoden aikana alkaen tästä vuodesta. Lisäksi myös kehitysmaat itse ovat luvanneet panna aiempaa enemmän rahaa koulutukseen.

Rahoituslupauksista kerrottiin viime viikolla Senegalissa järjestetyssä koulutuskonferenssissa, jossa kansainvälinen koulutusalan järjestö Global Partnership for Education (GPE) keräsi lisärahoitusta toiminnalleen, jolla tuetaan kehitysmaiden koulutusjärjestelmien parantamista.

GPE haki toiminnalleen Senegalin konferenssissa 2,5 miljardin euron rahoitusta, mutta se joutuu tyytymään 1,8:aan. Sen mukaan summa on kuitenkin merkittävä, sillä viimeisten kolmen vuoden aikana rahoitus on ollut vain runsaan miljardin.

Senegalin presidentin Macky Sallin ja Ranskan presidentin Emmauel Macronin isännöimään konferenssiin osallistui yli 1 200 ihmistä, mukaan lukien kymmenen valtionpäämiestä ja toistasataa ministeriä.

Suurimpien lahjoittajien joukkoon kuuluivat EU, Norja ja Iso-Britannia. Ensimmäistä kertaa myös koulutustuen vastanottajamaa ja Afrikan maa, Senegal, lupasi lahjoittaa rahastoon. Arabiemiirikunnista puolestaan tuli ensimmäinen arabilahjoittaja.

GPE:n tavoitteisiin kuuluu myös, että kehitysmaat itse käyttäisivät noin viidenneksen budjetistaan koulutukseen. Yli 50 maata lupasikin lisätä julkista rahoitusta koulutukseen, ja näistä yli kaksi kolmasosaa saavuttaa 20 prosentin osuuden vuoteen 2020 mennessä, GPE kertoo. Lupauksen tekivät muun muassa Sengal, Somalimaa, Sudan, Ghana ja Kamobdža.

Kehitysmaiden koulutustilanne on herättänyt viime vuosina kasvavaa huolta, sillä yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua eikä tilanne etenkään konfliktimaissa ole juuri parantunut. Samaan aikaan koulutuksen rahoitus on vähentynyt. Lisäksi Maailmanpankki sekä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon ovat kertoneet, että sadat miljoonat lapset eivät myöskään opi koulussa edes minimitason luku-, kirjoitus- ja laskutaitoja.

Nyt kokoon saaduilla rahoilla on tarkoitus helpottaa yli 500 miljoonan lapsen koulunkäyntiä, kertoo konferenssia sponsoroinut Global Citizen -järjestö.

Koulutus kehitysmaissa kehitysyhteistyökoulutus

Lue myös

Joukko koulun oppilaita suuren puun alla

Köyhyys ja vanhanaikaiset menetelmät vaikeuttavat oppimista Ugandan kouluissa – Erityisluokanopettaja Saara Turunen lähti kouluttamaan maan opettajia

Ugandalaisissa kouluissa opetus on usein passivoivaa ja kouluruuan puute vaikeuttaa oppimista entisestään. Suomalainen Saara Turunen oli mukana Opettajat ilman rajoja -verkoston hankkeessa, jossa kehitettiin paikallisten opettajien kanssa muun muassa oppilaita osallistavaa opetusta ja ryhmän hallintaa positiivisin keinoin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista