Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Asiantuntijat: Viharikoksiin puuttuminen ontuu EU:ssa

EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan viranomaisilla ei ole syvällistä ymmärrystä viharikoksista ja myös esimerkiksi puolueiden pitäisi suitsia vihapuhetta pontevamin.
(Kuva: Theophilos Papadopoulos / (CC BY-NC-ND 2.0)

EU:n viranomaisilla on paljon parannettavaa viharikoksiin puuttumisessa. Unionin perusoikeusviraston tuoreen tutkimuksen mukaan viranomaisilta puuttuu syvällinen ymmärrys viharikoksista eikä niihin puututa järjestelmällisesti.

Suomen osuuden tutkimuksesta tehneen Ihmisoikeusliiton mukaan Suomessa on ongelmia myös viharikosten uhrien ohjaamisessa tukipalveluiden piiriin. Lakeja tarkennettiin maaliskuun alussa, ja nyt niiden toteutumisesta on huolehdittava, muistuttaa tutkija Anna-Maija Sorjanen.

Tutkimus perustuu 263:een poliisin, oikeuslaitosten ja tukijärjestöjen edustajan haastatteluun EU-maissa vuosina 2013 ja 2014.

Kaksi kolmasosaa haastatelluista oli sitä mieltä, että viranomaisten tulisi ottaa viharikokset vakavammin. Tällä hetkellä viharikoksiin liittyviä käsitteitä ei tunnisteta eikä niistä osata asettaa ihmisiä myöskään syytteeseen.

90 prosenttia haastatelluista oli myös sitä mieltä, että viharikosten uhrien tietoisuutta omista oikeuksistaan ja tukipalveluista tulee lisätä. Moni uhri pelkää poliisin epäasiallista kohtelua tai ei usko hyötyvänsä ilmoittamisesta, minkä takia monet viharikokset jäävätkin pimentoon.

Raportin mukaan haastateltavat nostivat esiin myös syrjivän puheen vaikutukset yhteiskunnalliseen ilmapiiriin etenkin poliitikkojen vaalikampanjoissa. Puolueiden tulee pitää huoli siitä, ettei vihapuhetta hyväksytä, todetaan tutkimusraportissa.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetEUlakioikeus ja rikos Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Eduskuntatalo, edessä Suomen ja YK:n liput

Suomi raportoi YK:lle ihmisoikeussopimuksen noudattamisesta – Järjestöt toivovat puuttumista syrjintään ja kehy-leikkauksiin

Suomen on määrä raportoida YK:lle, miten se on noudattanut taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimusta. Ensimmäistä kertaa suosituksia antavien järjestöjen mukaan Suomen pitäisi muun muassa puuttua vähemmistöjen ja maahanmuuttajien kohtaamaan syrjintään sekä uudistaa translaki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat