Uutiset Rasismi Suomessa

Arvio: Suomessa vähän ääriliikkeiden väkivaltarikoksia

Alkuvuodesta poliisi on kirjannut noin 30 rikosta, joilla on ollut yhteyksiä ääriliikkeisiin, todetaan sisäministeriön tilannekatsauksessa.

Ääriliikkeiden harjoittama väkivaltarikollisuus on Suomessa vähäistä, eikä se uhkaa valtion turvallisuutta, toteaa sisäasiainministeriön asettama kansallinen verkosto toisessa tilannekatsauksessaan.

Tämän vuoden tammi-heinäkuun aikana poliisin tietoon on tullut noin 30 rikosta, joilla on ollut yhteyksiä ääriliikkeisiin.

Pääosin kyse on ollut skinheadien pahoinpitelyistä tai muiden äärioikeistolaisten ryhmien teoista. Äärivasemmistoon liitettyjä rikoksia on ollut vain muutama ja uskonnollisilla syillä perusteltuja rikoksia ei ole esiintynyt lainkaan, katsauksessa todetaan.

Merkittävin tilannekatsauksen aikana tapahtunut rikos oli Suomen Vastarintaliikkeeseen yhdistetty Jyväskylässä tammikuun lopussa tapahtunut välikohtaus Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa.

Suomessa tapahtuvia väkivaltaisuuksia huolestuttavampana ilmiönä katsaus nostaa täällä asuvien islaminuskoisten pyrkimyksen matkustaa taistelemaan aiemmassa kotimaassa tai muualla käynnissä oleviin aseellisiin konflikteihin.

Syyrian sisällissota on ollut merkittävin kohde. Katsauksen mukaan sinne on Suomesta matkustanut noin 30 henkilöä. Heidän arvioidaan liittyvän Syyrian opposition radikaali-islamistisiin järjestöihin.

vähemmistöpolitiikkaoikeus ja rikos Suomi

Lue myös

Ihmisiä ringissä keskustelemassa

Uudet kampanjat yrittävät puuttua vastakkainasetteluja korostavaan keskustelukulttuuriin – Ovatko suomalaiset oikeasti unohtaneet empatian taidon?

Kansalaisjärjestöt järjestävät nyt kohtaamiskahviloita ja kehittävät uusia tapoja ilmaista empatiaa. Tavoitteena on vaikuttaa julkiseen keskusteluun, joka tutkimuksen mukaan on niin repivää, että osa suomalaisista ei halua enää osallistua siihen.
Lähes tyhjän metrovaunun penkkejä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan

Ihmisoikeusliiton ja joukkoliikenteen palveluntarjoajien kampanja kehottaa aikuisia puuttumaan etenkin nuorten kohtamaan rasismiin ja seksuaaliseen häirintään.
Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Uusi kampanja haastaa suomalaiset puhumaan ennakkoluuloistaan

Olenko rasisti? -kampanjassa muun muassa yhteiskunnalliset vaikuttajat kertovat, mitä ennakkoluuloja heillä on.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Pieni robotti tietokoneen näppäimistön vieressä

Tappajarobotit – Kauhukuva joka on estettävä

Roboteilla on monia etuja ihmissotilaaseen nähden. Se ei tunne syyllisyyttä eikä kärsi painajaisista jälkikäteen. Uhkana voi olla jopa hallitsematon robottisota, kirjoittaa Antero Honkasalo.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
Ihmisiä istumassa riveissä seminaarihuoneessa

Kuubassa on alettu viimein puhua naisten murhista – Myytit tekevät ilmiöstä kuitenkin usein näkymättömän

Uuden raportin mukaan puolison tai ex-puolison aiheuttamat naisten kuolemat ovat viime vuosina vähentyneet Kuubassa. Tietoisuus aiheesta on kasvanut median ansiosta sekä sen jälkeen, kun kuubalaiset saivat joulukuussa internetyhteyden kännyköihinsä.

Luetuimmat