Arabinuorison usko demokratiaan romahti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arabinuorison usko demokratiaan romahti

Arabikevään herättämät toiveet ovat murentuneet Egyptin ja Syyrian epäonnistumisiin.

(IPS) -- Arabimaissa tehty mielipidemittaus kertoo, että vain 36 prosenttia 18–24-vuotiaista uskoo nyt demokratian toimivuuteen. Vuoden 2011 arabikevään aikaan nuoriso oli huomattavasti toiveikkaampaa.

Penn Schoen Berland -yhtiön kyselyyn vastasi 3 500 nuorta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista Syyriaa lukuun ottamatta. Vastauksilla on merkitystä, sillä 60 prosenttia arabeista on alle 25-vuotiaita. Se tarkoittaa yli kahtasataa miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2012 nuorista arabeista 72 prosenttia uskoi alueen olojen parantuneen. Osuus lähti sittemmin laskuun ja on enää 38 prosenttia.

Nyt 39 prosenttia vastaajista allekirjoittaa lauseen "Demokratia ei koskaan toimi alueella". Lisäksi 25 prosentilla on vahvoja epäilyjä demokratia toimivuudesta ja kansanvaltaan luottaa vain 36 prosenttia.

Koulutusta on, työtä ei

Arabikevään herättämät toiveet ovat murentuneet sotilasvallan paluuseen Egyptissä ja siihen, että Bashar al-Assad sinnittelee yhä vallassa Syyriassa.

Arabimaiden alle 30-vuotiaista on yli 30 prosenttia työttömänä, kertoo Maailman työjärjestö ILO. Maailmanpankin mukaan arabimaiden nuorista työttömistä lähes puolella on toisen asteen koulutus tai korkeakoulututkinto.

Pettymys ja työttömyys selittävät nuorten viehtymystä islamilaista kalifaattia ajavaan Isis-järjestöön. Se haluaa kaataa korruptoituneet ja lännen talutusnuoraan alistuneet arabihallitukset. Tilalle luvataan materialismista puhdasta elämää, jossa islam on kunniassa ja oikeudenmukaisuus vallitsee.

Asiantuntijoiden mukaan nuoria kiehtovat Isisin ihanteellisuus ja elämä sen hallitsemalla alueella, jossa koulut ja sairaalat toimivat. Ero tuhoamiseen keskittyneeseen al-Qaidaan on suuri.

Vaarat tiedossa

Islamismi koetaan kuitenkin myös uhkaksi. Vastaajista 73 prosenttia oli huolissaan Isisin vaikutusvallan kasvusta ja 37 prosenttia piti Isisin etenemistä suurimpana esteenä arabimaiden kehitykselle.

Terrorismi kytkeytyy islamin sunnalaiseen suuntaukseen, joka on valalla arabimaissa. Taustalla on sunnalainen wahhabismi, jota Saudi-Arabia on aktiivisesti levittänyt. Öljymiljardeilla on muun muassa rakennettu eri puolille maailmaa yli 1 500 moskeijaa, joissa on määrä saarnata puhdasta islaminuskoa.

Islamismi kuitenkin karkasi saudien hallinnasta Osama bin Ladenin myötä. Sama tapahtui palestiinalaisten Hamasille, jota Israel tuki aikanaan Jasser Arafatin johtaman palestiinalaishallinnon vastavoimana.

Kyselyn mukaan nuoret sunnit ovat huolissaan terrorismista. Mutta vaikka vain yksi prosentti heistä ottaisi vastaan kutsun pyhään sotaan, se tarkoittaa kahta miljoonaa ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia