Arabikevään jälkeen vielä tehtävää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arabikevään jälkeen vielä tehtävää

"Aina pitää uskoa, että uudistava muutos on mahdollinen", sanoo UNDP:n apulaispääsihteeri Sigrid Kaag Lähi-idän vallankumouksista.

"Aina pitää uskoa, että uudistava muutos on mahdollinen", sanoo YK:n kehitysohjelman, UNDP:n apulaispääsihteeri ja YK:n alipääsihteeri Sigrid Kaag Lähi-idän vallankumouksista.

Onnistuminen demokratiasiirtymässä vaatii kuitenkin kovaa työtä, aikaa ja tukea. Ja siinä YK:n kehitysohjelman on pyrittävä olemaan mukana, sanoo viime viikolla Suomessa vieraillut Kaag.

Lähi-idän vallankumousten luomat mahdollisuudet muutokseen ovat saaneet kansainvälisen yhteisön ja kyseisten maiden kansalaiset innostumaan. Muutokset tuovat mukanaan kuitenkin paljon haasteita, Kaag painottaa.

Hänen mielestään UNDP:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden pitää tehdä parhaansa ollakseen osa kokonaisvaltaista muutosprosessia. Niin sanotussa arabikeväässä ei kuitenkaan ole kysymys vain politiikasta ja johtajista, Kaag sanoo.

"Sosio-ekonomisia tekijöitä, jotka myös osaltaan vaikuttivat muutoksen vaatimiseen, ei pidä unohtaa", Kaag korostaa. Hän painottaa, että kunnollinen työ ja koulutuksen laatu ovat tärkeitä tekijöitä koko yhteiskunnan kehityksessä.

UNDP on ollut jo monella tapaa mukana demokratiatyössä alueella, muun muassa tukemalla Tunisian vaaliprosessia. Se myös järjesti kesällä suuren kansainvälisen kokouksen Kairossa, johon osallistui poliitikkoja ja asiantuntijoita Latinalaisesta Amerikasta ja Itä-Euroopasta. Monet näistä maista ovat käyneet läpi siirtymisen demokratiaan muutama vuosikymmen sitten.

”Ei ole mitään parempaa kuin ihmisille yhdessä maassa kuulla toisista, jotka ovat käyneet läpi erilaisen mutta silti samantyyppisen tien”, Kaag huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia