Uutiset

Arabikevään jälkeen vielä tehtävää

"Aina pitää uskoa, että uudistava muutos on mahdollinen", sanoo UNDP:n apulaispääsihteeri Sigrid Kaag Lähi-idän vallankumouksista.

"Aina pitää uskoa, että uudistava muutos on mahdollinen", sanoo YK:n kehitysohjelman, UNDP:n apulaispääsihteeri ja YK:n alipääsihteeri Sigrid Kaag Lähi-idän vallankumouksista.

Onnistuminen demokratiasiirtymässä vaatii kuitenkin kovaa työtä, aikaa ja tukea. Ja siinä YK:n kehitysohjelman on pyrittävä olemaan mukana, sanoo viime viikolla Suomessa vieraillut Kaag.

Lähi-idän vallankumousten luomat mahdollisuudet muutokseen ovat saaneet kansainvälisen yhteisön ja kyseisten maiden kansalaiset innostumaan. Muutokset tuovat mukanaan kuitenkin paljon haasteita, Kaag painottaa.

Hänen mielestään UNDP:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden pitää tehdä parhaansa ollakseen osa kokonaisvaltaista muutosprosessia. Niin sanotussa arabikeväässä ei kuitenkaan ole kysymys vain politiikasta ja johtajista, Kaag sanoo.

"Sosio-ekonomisia tekijöitä, jotka myös osaltaan vaikuttivat muutoksen vaatimiseen, ei pidä unohtaa", Kaag korostaa. Hän painottaa, että kunnollinen työ ja koulutuksen laatu ovat tärkeitä tekijöitä koko yhteiskunnan kehityksessä.

UNDP on ollut jo monella tapaa mukana demokratiatyössä alueella, muun muassa tukemalla Tunisian vaaliprosessia. Se myös järjesti kesällä suuren kansainvälisen kokouksen Kairossa, johon osallistui poliitikkoja ja asiantuntijoita Latinalaisesta Amerikasta ja Itä-Euroopasta. Monet näistä maista ovat käyneet läpi siirtymisen demokratiaan muutama vuosikymmen sitten.

”Ei ole mitään parempaa kuin ihmisille yhdessä maassa kuulla toisista, jotka ovat käyneet läpi erilaisen mutta silti samantyyppisen tien”, Kaag huomauttaa.

kehitysyhteistyödemokratia Lähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu