Applen tuotantoketjun ongelmille ei näy loppua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Applen tuotantoketjun ongelmille ei näy loppua

"Järkyttävät väärinkäytökset" Applen laitteita valmistavilla tehtailla eivät lopu ilman työntekijöiden perusoikeuksien toteutumista, sanovat järjestöt.

Kansainväliset ammattijärjestöt ja kampanjaverkostot kritisoivat kovaan ääneen elektroniikkayhtiö Applen epäonnistumista kehnojen työolojen parantamisessa tehtaissaan, kertoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK).

Lausunnossaan Applen työoloja seuranneet järjestöt ilmaisevat epäilynsä Applen uusia tehdastarkastuksista, jotka heidän mielestään ovat vain osa tietotekniikkayhtiön yritystä tehdä näennäisiä parannuksia samalla kun se jatkaa vanhoja virheitään.

Applen johto on pyytänyt reiluihin työehtoihin pyrkivän Fair Labor Association (FLA) -kansalaisjärjestön tarkastamaan työolot kaikilla suurimmilla tavarantoimittajillaan.

Ay-liikkeiden ja aktivistien edustajat kuitenkin ennustavat, että kun FLA on "palannut kotiin, tehtaiden työntekijät joutuvat jälleen selviytymään, parhaansa mukaan, niistä brutaaleista työoloista, joihin heidät pakotetaan".

Järjestöjen mielestä työolojen todellinen parantaminen edellyttäisi työntekijöiden oikeutta järjestäytyä ja neuvotella tasaveroisesti työ- ja palkkaehdoistaan, joiden tulisi sisällyttää myös työsuojelua ja –terveyttä koskevia säännöksiä. Julkilausumassaan järjestöt vaativat Applea "käärimään hihansa" toimittajiensa sopimusvalmistajien valvomisen suhteen.

Tammikuussa Apple liittyi FLA:n jäseneksi sen jälkeen kun työntekijäjärjestö raportoi alihankkijoillaan työskentelevien ihmisten puutteellisista työoloista, kuten alipalkkauksesta ja ylipitkistä työvuoroista. Paljastusten sarjassa erityistä järkytystä aiheutti tieto vuonna 2010 tapahtuneesta työntekijöiden itsemurha-aallosta Foxconnin tehtaalla Kiinassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia