Amnestyn vaatimat lentotiedot sittenkin julki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn vaatimat lentotiedot sittenkin julki

CIA:n epäillyistä vankilennoista vastaavilla ministeriöillä on salassapitovelvollisuus, johon tehtiin poikkeus ihmisoikeuksien vuoksi.

(Kuva: Gaël Berthon / cc 2.0)

Ulkoministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat julkaisseet tiedot Amnesty Internationalin yksilöimistä lennoista, joista osa saattaa olla Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisia vankikuljetuksia. Tiedoista käy muun muassa ilmi yli 200 lentoa operoineet yhtiöt ja niiden reitit.

Tiedot päätettiin julkistaa, vaikka kansainvälisen oikeuden mukaan siviili-ilmailussa sovelletaan vapaata ilmatilan käyttöä, eikä lentoyhtiöiltä edellytetä ennakkotietoja yksittäisten lentojen tarkoituksesta.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan lennoista esitetyt väitteet liittyvät kuitenkin ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamiseen ja siksi myös Suomen perusoikeusjärjestelmään, joten lentotietojen julkistaminen katsottiin perustelluksi.

"Amnesty on tyytyväinen, että lentotietoja on julkaistu ja salassapitovelvollisuuteen tehty poikkeus ihmisoikeuksien vuoksi. Perehdymme nyt materiaaliin ja kommentoimme asiaa tarkemmin myöhemmin", toteaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Amnesty International vaati aikaisemmin tällä viikolla, että Suomen viranomaiset jatkavat uusien lentotietojen tutkimista selvittääkseen, onko Suomeen laskeutunut CIA:n vankilentoja vuosina 2001-2006.

Viime perjantaina ulkoministeriö julkisti tiedot noin 150 sellaisesta Suomeen laskeutuneesta koneesta, jotka on aiemmin yhdistetty vankikuljetuksiin. Ministeriö aikoi kuitenkin pyytää Yhdysvalloilta selvitystä vain yhdestä lennosta, sillä muut lennot olivat siviililentoja.

Amnesty vaati viranomaisilta lisätietoa muun muassa lentoja operoineiden yhtiöiden nimistä,  matkustajamääristä, täydellisistä reittitiedoista ja tulli- ja passitarkastusten tekemisestä. Mehtonen ei vielä osaa sanoa, vastaavatko uudet tiedot kaikkiin Amnestyn esittämiin kysymyksiin.

Mehtonen perusteli aikaisemmin ulkoministeriön erottelua siviilikoneisiin ja valtiollisiin koneisiin virheelliseksi sillä, että CIA:lla oli tunnustetusti sopimuksia vankilentokuljetuksista myös yksityisten lentoyritysten kanssa. Monet yrityksistä myös esiintyivät ulkoministeriön aiemmin julkistamissa tiedoissa.

Ulkoasiainministeriö painottaa, että Suomi ei hyväksy salaisia vankiloita tai pidätyskeskuksia eikä  salli ilmatilaansa tai lentokenttiään käytettävän lentoihin, joilla kuljetetaan vankeja ihmisoikeussopimusten vastaisesti.

Amnesty aikoo jatkaa Suomen viranomaisten painostamista, kunnes Suomen osallisuus Yhdysvaltojen vankilento-ohjelmaan on täysin selvitetty.

Lisää uusi kommentti