Amnesty vaatii puuttumista Syyrian sotarikoksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty vaatii puuttumista Syyrian sotarikoksiin

Kaksi vuotta kansannousun alkamisen jälkeen myös avustusrahasta on pulaa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati YK:ta puuttumaan Syyrian sotarikoksiin. Järjestön tuoreen raportin mukaan konfliktin sekä oppositio että hallituksen joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin.

"Vaikka hallituksen joukot tekevät valtaosan sotarikoksista ja muista vakavista ihmisoikeusloukkauksista, myös oppositio syyllistyy niihin yhä useammin. Jos rikoksiin ei puututa, ne voivat juurtua osaksi tätä konfliktia", sanoo Amnesty Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Järjestön tekemien tutkimusten mukaan hallituksen joukot muun muassa pommittavat siviilialueita ja ovat kiduttaneet ja teloittaneet pidättämiään ihmisiä. Myös aseistettu oppositio on ottanut panttivankeja ja kiduttanut sekä tappanut sotilaita, hallitusta tukevia miliisejä ja siviilejä.

Syyriasta on löydetty myös rypälepommeja.

Amnesty haluaisikin YK:n turvallisuusneuvoston vievän sotarikokset kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi.

Avustusrahasta pulaa

Syyrian kansannousun alkamisesta tulee kuluneeksi tänään kaksi vuotta. Sisällissodaksi muuttuneessa konfliktissa on kuollut yli 60 000 ihmistä, heistä suuri osa siviilejä. Maan sisällä on noin kaksi miljoonaa pakolaista, ja yli miljoona ihmistä on paennut naapurimaihin, kuten Jordaniaan, Libanoniin ja Turkkiin.

Avustusjärjestöt ovat vedonneet vuosipäivän alla avun toimittamiseksi siviileille. Esimerkiksi YK:n lastenjärjestö UNICEF on saanut kasaan vasta 20 prosenttia joulukuussa pyytämästään noin 149 miljoonan euron summasta.

Myös YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP varoittaa tarvitsevansa reilut 120 miljoonaa euroa jatkaakseen käynnissä olevia operaatioitaan kesäkuuhun asti.

"Tämä on kriittinen hetki syyrialaisille. He ovat käyttäneet kaikki säästönsä ja kriisin edetessä kolmatta vuotta he tarvitsevat apua yhä kipeämmin. Tämä ei ole oikea aika vähentää tai lopettaa avustusoperaatioitamme", vetoaa järjestön pääjohtaja Ertharin Cousin.

Järjestöt ovat huolissaan etenkin lapsista. Peruspalveluiden romahtamisen takia sairaudet lisääntyvät ja satojen tuhansien lasten koulunkäynti on keskeytynyt. Pelastakaa Lasten mukaan yli puolet maan lapsista on joutunut kokemaan väkivaltaa, läheisen kuoleman tai seksuaalista hyväksikäyttöä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia