Amnesty: Ukrainan taistelutaktiikka asettaa siviilit vaaraan – ”Ei silti oikeuta Venäjän iskuja” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Ukrainan taistelutaktiikka asettaa siviilit vaaraan – ”Ei silti oikeuta Venäjän iskuja”

Ukrainan armeija on perustanut sotilastukikohtia siviilien asuttamille alueille torjuessaan Venäjän hyökkäystä. Käytäntö rikkoo kansainvälisen oikeuden sääntöjä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Sini-keltainen lippu.

Sodan kaikkien osapuolten on noudatettava kansainvälisen oikeuden sääntöjä, muistuttaa Amnesty. Kuva: Sergey Kozak / CC0 1.0.

Ukrainan armeija torjuu Venäjän hyökkäystä osin siviilien asuinalueilta käsin. Joukkoja on havaittu muun muassa kouluissa ja sairaaloissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. 

Käytäntö rikkoo kansainvälisen oikeuden sääntöjä, sillä niiden mukaan siviili- ja sotilaskohteet on erotettava toisistaan. Sotilaskohteiden sijoittamista siviilialueille pitää välttää, siviilit pitää evakuoida ja heitä pitää varoittaa hyökkäyksistä.

”Puolustusasemassa oleminen ei vapauta Ukrainan armeijaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kunnioittamisesta”, muistuttaa Amnesty pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa

Amnesty on aiemmin dokumentoinut Venäjän Ukrainaan tekemiä iskuja, jotka ovat tappaneet siviilejä ja tuhonneet siviili-infrastruktuuria. Todisteet Ukrainan armeijan toiminnasta siviilialueilla löytyivät, kun järjestö tutki Venäjän iskuja ja haastatteli uhreja sekä todistajia Harkovan, Donbasin ja Mykoilajivin alueella huhti- ja heinäkuun välisenä aikana. 

Tutkijoiden mukaan 19 kaupungissa ja kylässä Ukrainan joukot ovat torjuneet Venäjän hyökkäystä asuinalueilta käsin ja sijoittaneet joukkoja siviilirakennuksiin.

Useimmat alueet olivat kilometrien päässä etulinjasta, ja monesti lähistöllä olisi ollut myös sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät olisi vaarantaneet siviileitä. Todisteita asukkaiden evakuoinneista ei löytynyt.

Myös joitakin sairaaloita on käytetty sotilaiden lepopaikkana ja niiden lähistöltä on tulitettu. Suljettuja kouluja on käytetty sotilastukikohtina rutiininomaisesti.

Kansainvälinen laki kieltää sairaaloiden käytön sotilastarkoituksissa. Koulujen käyttöä ei ole yksiselitteisesti kielletty, mutta Ukrainan tapauksessa ne ovat monesti sijainneet lähellä siviilien asuinalueita.

Amnestyn mukaan Ukrainan hallituksen pitäisi sijoittaa joukkonsa muualle kuin asuinalueille tai evakuoida siviilit armeijan toiminta-alueilta. Se kuitenkin muistuttaa, etteivät Ukrainan rikkomukset millään tavalla oikeuta Venäjän mielivaltaisia iskuja. 

Venäjä on muun muassa käyttänyt Ukrainassa usein rypäleammusten kaltaisia aseita, jotka leviävät laajalle ja vahingoittavat herkästi siviilejä.

Kommentit

Lähettänyt Tomppa (ei varmistettu) 5.8.2022 - 22:43

Ukrainassa miehet pakotetaan taistelemaan, naiset saavat poistua maasta. Missä on sukupuolten välinen tasa-arvo?

Lisää uusi kommentti