Amnesty: Sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa puutteita Suomessakin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa puutteita Suomessakin

Syrjinnän kielto sukupuoli-identiteetin perusteella koskee myös oikeutta perheen perustamiseen ja avioliittoon, muistuttaa Amnesty.

Suomen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa on puutteita, sanoo Amnesty International. Nykyinen laki muun muassa vaatii, että avioliiton aikana sukupuoltaan vaihtaneet muuttavat avioliiton rekisteröidyksi parisuhteeksi.

"On selvää, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat systemaattisen, valtion harjoittaman syrjinnän kohde. Syrjintä alkaa lapsuudesta ja jatkuu läpi elämän", sanoo sukupuoleen ja seksuaaliseeuteen perustuvan syrjinnä asiantuntija Pia Puu Oksanen.

Järjestö on erityisen huolissaan sukupuolivähemmistöön kuuluvista lapsista ja nuorista, jotka kokevat tutkimusten mukaan huomattavasti enemmän syrjintää kuin muut ikätoverit.

Oksasen mukaan tasa-arvosuunnittelun tekeminen lakisääteiseksi perusopetusta antavissa oppilaitoksissa olisi välttämätöntä, jotta koulut voitaisiin velvoittaa puuttumaan eriarvoiseen kohteluun.

Järjestö aikoo toteuttaa ensi vuonna tutkimuksen, jossa kartoitetaan sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilannetta Euroopassa. Tutkimuksessa aiotaan nostaa esiin myös Suomen lainsäädännön puutteita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia