Amnesty: Sorto jatkuu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Sorto jatkuu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa

Arabimaiden vallankumoukset eivät vielä takaa, etteivätkö väärinkäytökset jatkuisi tänäkin vuonna.

Protestit ja niiden väkivaltainen tukahduttaminen jatkuvat Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tänäkin vuonna, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreessa raportissa käsitellään vuoden 2011 arabimaiden kuohuntaa ja hallitusten käyttämää väkivaltaa uudistuksia vaatineita kansalaisia vastaan.

Vaikka Tunisiassa, Egyptissä ja Libyassa onnistuttiin syrjäyttämään pitkään vallassa olleet johtajat, Amnestyn mukaan vallankumouksia ei kuitenkaan ole vielä sinetöity tärkeillä uudistuksilla, jotka takaisivat, ettei vastaavaa enää tapahdu.

Esimerkiksi Egyptissä armeija ja turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet protesteja presidentti Hosni Mubarakin vallan kaatumisen jälkeenkin väkivalloin. Pelkästään loka- ja joulukuun 2011 välisenä aikana 84 ihmistä kuoli väkivallassa. Myös pidätettyjen kiduttaminen on jatkunut, ja siviilejä tuomitaan jatkuvasti sotilastuomioistuimissa.

Tunisiassa uudistukset eivät ole edenneet riittävän nopeasti, ja Libyassa taas uuden hallinnon haasteena on aseistettujen joukkojen toiminnan kontrollointi, Amnesty toteaa. Järjestö on huolissaan myös Syyriasta, Jemenistä, Bahrainista, Saudi-Arabiasta ja Iranista, joissa tukahduttaminen jatkuu yhä.

Amnesty kritisoi myös kansainvälisten vallanpitäjien ja alueellisten toimijoiden reaktioita kansannousuihin. Reaktiot ovat sen mukaan olleet epäjohdonmukaisia.

Esimerkiksi Libyassa ihmisoikeuksia käytettiin perusteluna Libyan sotilaalliselle interventiolle, mutta Venäjän ja Kiinan rampauttama YK:n turvallisuusneuvosto oli vuoden loppuun mennessä antanut vain laimean lausunnon Syyrian väkivallan tuomitsemiseksi, järjestön tiedotteessa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia