Amnesty: Rauhanturvajoukot epäonnistuneet Keski-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Rauhanturvajoukot epäonnistuneet Keski-Afrikassa

Kansainväliset joukot ovat jopa sallineet väkivallan antamalla alueita kristittyjen joukkojen käsiin, järjestö kritisoi.

Kansainväliset rauhanturvaajat ovat epäonnistuneet Keski-Afrikan tasavallan muslimiväestön suojelussa, sanoo Amnesty International. Järjestö on koonut tietoja alkuvuonna tapahtuneista hyökkäyksistä, joissa on saanut surmansa 200 muslimia.

Amnestyn mukaan kansainväliset joukot ovat joissain tapauksissa jopa sallineet väkivallan antamalla kristittyjen anti-balaka-joukkojen ottaa haltuunsa alueita muslimitaustaisten seleka-joukkojen vetäytyessä.

"Aseistautuneiden anti-balakojen tavoitteena on etnisesti puhdistaa Keski-Afrikan tasavalta muslimeista. Seurauksena on historialliset mittasuhteet saava muslimien joukkopako", Amnesty Internationalin kriisiasiantuntija Joanne Mariner toteaa.

Anti-balakojen iskuissa on surmattu myös lukuisia naisia ja vanhuksia. Lisäksi useita kristittyjä kerrotaan surmatun kostoiskuissa. Järjestö vaatii nyt kansainvälisten joukkojen läsnäolon lisäämistä muslimialueilla.

Turvallisuustilanne on heikentymässä entisestään pääkaupunki Banguissa, jossa YK-järjestöt raportoivat lisääntyneistä salamurhista sekä katuväkivallasta. Järjestöjen mukaan maassa vallitsee täydellinen rankaisemattomuuden ilmapiiri, ja ne pelkäävät anti-balakojen avoimesti myöntämien murhien ruokkivan yhä lisää väkivaltaa.

Maassa toimivat avustusjärjestöt ovat olleet jo pitkään huolestuneita konfliktin pahentamasta humanitaarisesta kriisistä. Arvioiden mukaan yli kaksi miljoonaa keskiafrikkalaista on avun tarpeessa ja maassa on lähes 840 000 sisäistä pakolaista. Viime viikkojen väkivaltaisuudet ovat myös ajaneet taas tuhansia rajan yli Kameruniin, jossa jo ennen tämän konfliktia on ollut paossa yli 90 000 keskiafrikkalaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia