Amnesty: Naisaktivistien tila kapenee Iranissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Naisaktivistien tila kapenee Iranissa

Viranomaiset ovat vanginneet naisten oikeuksien puolustajia ja syyttäneet heitä valtion turvallisuuden vaarantamisesta. Aktivisteja on painostettu ja kuulusteltu kovin ottein.

Naisten oikeuksia ajavien aktivistien toimintaa on kuluneen vuoden aikana kavennettu Iranissa. Aktivisteja on painostettu ja kuulusteltu kovin ottein, tiedottaa Amnesty International.

Ihmisoikeusjärjestön keräämien tietojen mukaan Iranin vallankumouskaarti on ottanut kymmeniä naisten oikeuksia puolustavia ihmisiä kiinni ja heitä on uhattu jopa vankeudella. Viranomaiset ovat syytteissä vedonneet kansalliseen turvallisuuteen.

Viranomaisten hampaisiin ovat joutuneet erityisesti aktivistit, jotka pyrkivät kampanjalla lisäämään naiskansanedustajien määrää viime helmikuun parlamenttivaaleissa. Kampanja onnistui viisinkertaistamaan naisehdokkaiden määrän ja kesäkuussa aloittaneessa parlamentissa aloitti ennätykselliset 17 naista.

"On häpeällistä, että iranilaiset viranomaiset kohtelevat valtion vihollisina aktivisteja, jotka ajavat naisille tasa-arvoista edustusta päätöksentekoon. Sukupuolten tasa-arvon puolesta puhuminen ei ole rikos. Me vaadimme välittömästi loppua kasvavalle painostukselle. Tämä on jälleen uusi takaisku naisten oikeuksille Iranissa", sanoo asiantuntija Tanja Noponen Amnestyn Suomen osastolta.

Myös tietoa tasa-arvosta ja naisten oikeuksista jakavan Feministinen koulu –verkkosivuston ylläpitäjiä on vangittu. Sekä verkostoon että kampanjaan osallistuneita on yritetty vaientaa ja saada lopettamaan toimintansa. Feministinen verkkosivusto ei ole voinut päivittää sivustoaan sitten helmikuun.

Kesäkuussa vangittiin myös kanadalais-iranilainen antropologi Homa Hoodfar, joka on tunnettu vuosikymmenien työstä naisten tasa-arvon edistämiseksi. Vallankumouskaarti väittää, että Hoodfar on agentti, joka ollut mukana sekä feministisen verkoston rakentamisessa että kampanjassa, jolla pyrittiin nostamaan naiskansanedustajien määrää. Syytteiden mukaan hän vaarantaa toiminnallaan kansallisen turvallisuuden.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia