Uutiset Tasa-arvo

Amnesty: Naisaktivistien tila kapenee Iranissa

Viranomaiset ovat vanginneet naisten oikeuksien puolustajia ja syyttäneet heitä valtion turvallisuuden vaarantamisesta. Aktivisteja on painostettu ja kuulusteltu kovin ottein.
(Kuva: Davide Mauro / CC BY-NC-ND 2.0)

Naisten oikeuksia ajavien aktivistien toimintaa on kuluneen vuoden aikana kavennettu Iranissa. Aktivisteja on painostettu ja kuulusteltu kovin ottein, tiedottaa Amnesty International.

Ihmisoikeusjärjestön keräämien tietojen mukaan Iranin vallankumouskaarti on ottanut kymmeniä naisten oikeuksia puolustavia ihmisiä kiinni ja heitä on uhattu jopa vankeudella. Viranomaiset ovat syytteissä vedonneet kansalliseen turvallisuuteen.

Viranomaisten hampaisiin ovat joutuneet erityisesti aktivistit, jotka pyrkivät kampanjalla lisäämään naiskansanedustajien määrää viime helmikuun parlamenttivaaleissa. Kampanja onnistui viisinkertaistamaan naisehdokkaiden määrän ja kesäkuussa aloittaneessa parlamentissa aloitti ennätykselliset 17 naista.

"On häpeällistä, että iranilaiset viranomaiset kohtelevat valtion vihollisina aktivisteja, jotka ajavat naisille tasa-arvoista edustusta päätöksentekoon. Sukupuolten tasa-arvon puolesta puhuminen ei ole rikos. Me vaadimme välittömästi loppua kasvavalle painostukselle. Tämä on jälleen uusi takaisku naisten oikeuksille Iranissa", sanoo asiantuntija Tanja Noponen Amnestyn Suomen osastolta.

Myös tietoa tasa-arvosta ja naisten oikeuksista jakavan Feministinen koulu –verkkosivuston ylläpitäjiä on vangittu. Sekä verkostoon että kampanjaan osallistuneita on yritetty vaientaa ja saada lopettamaan toimintansa. Feministinen verkkosivusto ei ole voinut päivittää sivustoaan sitten helmikuun.

Kesäkuussa vangittiin myös kanadalais-iranilainen antropologi Homa Hoodfar, joka on tunnettu vuosikymmenien työstä naisten tasa-arvon edistämiseksi. Vallankumouskaarti väittää, että Hoodfar on agentti, joka ollut mukana sekä feministisen verkoston rakentamisessa että kampanjassa, jolla pyrittiin nostamaan naiskansanedustajien määrää. Syytteiden mukaan hän vaarantaa toiminnallaan kansallisen turvallisuuden.

ihmisoikeudetgenderoikeus ja rikos Iran Amnesty International

Lue myös

Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät