Amnesty: Israelin iskut Gazan kerrostaloihin sotarikos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Israelin iskut Gazan kerrostaloihin sotarikos

Israelin iskut olivat joukkorangaistus, eivät sotilaallinen toimenpide, sanotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Israelin viime elokuiset ilmahyökkäykset kerrostaloihin Gazassa olivat kansainvälisen humanitaarisen lain vastaisia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan (pdf). Järjestön mukaan neljään taloon Gazan sodan loppupäivinä tehtyjä iskuja voi pitää sotarikoksina.

Israelin tuhoamissa rakennuksissa oli muun muassa asuntoja, toimistotiloja ja ostoskeskus sekä lääkäriasema. Yhtään ihmistä ei kuollut hyökkäyksessä, koska Israelin armeija varoitti lähestyvästä pommituksesta. Sen sijaan monia loukkaantui sirpaleista naapurustossa, joulukuussa ilmestyneessä raportissa kerrotaan.

Rakennusten tuhoaminen oli tahallista ja sotilaallisesti aiheetonta, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa sekä tosiseikat että Israelin armeijan tiedottajan lausunnot osoittavat, että isku oli joukkorangaistus ja tarkoitettu tuhoamaan gazalaisten jo muutenkin epävarma toimeentulo. Vaikka Israelin viranomaisilla olisikin ollut syytä epäillä rakennusten olleen sotilaskäytössä, heillä olisi ollut velvollisuus käyttää keinoja, jotka vähiten vahingoittavat siviilejä ja heidän omaisuuttaan.

Israel on sanonut yhden tuhotun rakennuksen sisältäneen Hamasin komentokeskuksen.

Israelin Lontoon suurlähetystö on kritisoinut raportin keskittymistä palestiinalaisten kärsimiin taloudellisiin vahinkoihin. Sen mukaan Amnestyn pitäisi tutkia palestiinalaisten raketti-iskuja israelilaissiviileitä vastaan, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia