Amnesty: Iran kieltää mielipidevangeilta terveydenhoidon – vaarana jopa kuolema | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Iran kieltää mielipidevangeilta terveydenhoidon – vaarana jopa kuolema

Esimerkiksi kurdivähemmistöön kuuluva Zeynab Jalalian uhkaa sokeutua kidutuksen ja hoidon epäämisen takia, kerrotaan tuoreessa raportissa.

Iranissa monet poliittiset vangit ja mielipidevangit uhkaavat saada pysyviä vammoja, terveysongelmia tai jopa kuolla, koska viranomaiset kieltävät heiltä terveydenhoidon, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Iranissa on joukoittain mielipidevankeja, joihin kuuluu esimerkiksi toimittajia, taiteilijoita, juristeja, ay-aktiiveja, vähemmistöaktivisteja ja muita ihmisoikeuspuolustajia. Oikeudenkäynnit ovat usein epäreiluja ja vankilaolot karut.

Raportin mukaan oikeuslaitos ja vankilat kieltävät hoidon vangeilta tahallaan. Tällä pyritään painostamaan, rankaisemaan tai nöyryyttämään vankeja tai kiristämään heiltä lausuntoja.

Usein hoidon saannin estää syyttäjänvirasto. Myös lääkärit ovat mukana väärinkäytöksistä: he ovat saattaneet vähätellä tai kiistää terveysongelmat tai hoitaa niitä pelkillä särkylääkkeillä tai rauhoittavilla lääkkeillä. Erityisen vaikeaa on Teheranissa sijaitsevassa Evinin naisvankilassa, sillä he eivät voi saada hoitoa miehiltä ja kohtaavat myös seksuaalista herjaamista ja häirintää, raportissa kerrotaan.

Raportissa käsitellään yksityiskohtaisesti 18:aa tapausta. Yksi niistä liittyy Iranin kurdivähemmistöön kuuluvaan Zeynab Jalalianiin, joka on tuomittu elinkautiseen, koska hänen väitetään kuuluvan kurdien oppositioryhmään. Hän kärsii näköhäiriöistä, joiden hänen perheensä uskoo syntyneen kidutuksen yhteydessä. Hänen uskotaan saaneen kallonmurtumia ja aivoverenvuodon, kun kuulustelijat hakkasivat toistuvasti hänen päätään seinään. Pelkona on sokeutuminen. Tiedusteluviranomaiset ovat asettaneet hoidon ja samalla tuomion lyhentämisen ehdoksi "tunnustamisen".

Amnesty vaatii Irania järjestämään vankien hoidon sekä tutkimaan niiden viranomaisten toimet, jotka ovat evänneet hoidon. Vangeilla on oikeus terveydenhuoltoon sekä kansainvälisen oikeuden että Iranin omien lakien mukaan, järjestö muistuttaa.

Hoidon epääminen rangaistuksen tai painostuksen muotona ja sen aiheuttaessa vakavaa kipua ja kärsimystä kyseessä on kidutus, sanoo myös järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia