Uutiset

Amnesty: Iran kieltää mielipidevangeilta terveydenhoidon – vaarana jopa kuolema

Esimerkiksi kurdivähemmistöön kuuluva Zeynab Jalalian uhkaa sokeutua kidutuksen ja hoidon epäämisen takia, kerrotaan tuoreessa raportissa.
(Kuva: JoshuaDavisPhotography / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Iranissa monet poliittiset vangit ja mielipidevangit uhkaavat saada pysyviä vammoja, terveysongelmia tai jopa kuolla, koska viranomaiset kieltävät heiltä terveydenhoidon, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Iranissa on joukoittain mielipidevankeja, joihin kuuluu esimerkiksi toimittajia, taiteilijoita, juristeja, ay-aktiiveja, vähemmistöaktivisteja ja muita ihmisoikeuspuolustajia. Oikeudenkäynnit ovat usein epäreiluja ja vankilaolot karut.

Raportin mukaan oikeuslaitos ja vankilat kieltävät hoidon vangeilta tahallaan. Tällä pyritään painostamaan, rankaisemaan tai nöyryyttämään vankeja tai kiristämään heiltä lausuntoja.

Usein hoidon saannin estää syyttäjänvirasto. Myös lääkärit ovat mukana väärinkäytöksistä: he ovat saattaneet vähätellä tai kiistää terveysongelmat tai hoitaa niitä pelkillä särkylääkkeillä tai rauhoittavilla lääkkeillä. Erityisen vaikeaa on Teheranissa sijaitsevassa Evinin naisvankilassa, sillä he eivät voi saada hoitoa miehiltä ja kohtaavat myös seksuaalista herjaamista ja häirintää, raportissa kerrotaan.

Raportissa käsitellään yksityiskohtaisesti 18:aa tapausta. Yksi niistä liittyy Iranin kurdivähemmistöön kuuluvaan Zeynab Jalalianiin, joka on tuomittu elinkautiseen, koska hänen väitetään kuuluvan kurdien oppositioryhmään. Hän kärsii näköhäiriöistä, joiden hänen perheensä uskoo syntyneen kidutuksen yhteydessä. Hänen uskotaan saaneen kallonmurtumia ja aivoverenvuodon, kun kuulustelijat hakkasivat toistuvasti hänen päätään seinään. Pelkona on sokeutuminen. Tiedusteluviranomaiset ovat asettaneet hoidon ja samalla tuomion lyhentämisen ehdoksi "tunnustamisen".

Amnesty vaatii Irania järjestämään vankien hoidon sekä tutkimaan niiden viranomaisten toimet, jotka ovat evänneet hoidon. Vangeilla on oikeus terveydenhuoltoon sekä kansainvälisen oikeuden että Iranin omien lakien mukaan, järjestö muistuttaa.

Hoidon epääminen rangaistuksen tai painostuksen muotona ja sen aiheuttaessa vakavaa kipua ja kärsimystä kyseessä on kidutus, sanoo myös järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa