Amnesty huolissaan rasismista Moskovassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty huolissaan rasismista Moskovassa

Viime viikolla lähes 2000 siirtolaista pidätettiin summittaisesti venäläismiehen murhan takia.

Moskovan viimeviikkoiset massapidätykset ovat jälleen yksi esimerkki Venäjän poliisin syrjivistä käytännöistä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestö on huolissaan kaupungin kasvavasta rasismista, jota poliisi sen mukaan katsoo usein läpi sormien.

Moskovassa puukotettiin kuoliaaksi viime viikolla 25-vuotias mies. Tekijäksi epäiltiin ulkomaalaistaustaista henkilöä, mikä sai kaupungissa aikaan siirtolaisvastaisia väkivaltaisia mellakoita. Väkijoukot rikkoivat siirtolaisten ikkunoita, sytyttivät kauppoja tuleen ja töhrivät myyntikojuja.

Tapahtumien seurauksena Moskovan poliisi pidätti yhteensä lähes 2000 siirtolaista kahdessa jättimäisessä joukkoratsiassa. Poliisin edustajat sanovat, että ratsioita tullaan jatkamaan seuraavien viikkojen aikana.

"Se tehtiin selvästi vain näyttämisen halusta eikä oikeutetusta juridisesta syystä. Tällainen poliisitoiminta pelaa vain nykyisten ksenofobisten asenteiden pussiin ja kiihdyttää niitä", sanoo Denis Krivosheev, Amnestyn Venäjä-tutkija.

Poliisi pidätti tiistaina azerbaidžanilaismiehen epäiltynä puukotuksista. Hän ei Amnestyn mukaan ollut massapidätettyjen joukossa. Suurin osa pidätetyistä on vapautettu, mutta osa tullaan karkottamaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan mellakointi oli jo toinen rasistinen tapaus viikon sisään Moskovassa. Aiemmin väkijoukko oli tunkeutunut sisään ostoskeskukseen "etsimään siirtolaisia".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia