Amnesty huolissaan Irakin jatkuvista teloituksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty huolissaan Irakin jatkuvista teloituksista

Järjestön mukaan teloitusjonossa on kymmeniä epäreiluissa oikeudenkäynneissä ja mahdollisesti kiduttamalla hankittujen tunnustusten perusteella tuomittuja.

Irak teloitti syyskuussa kahtena päivänä yhteensä 23 ihmistä, mikä nostaa tänä vuonna teloitettujen määrän jo 90:een, raportoivat uutislähteet.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yhdeksän teloitetuista oli tuomittu epäreiluissa oikeudenkäynneissä ja väitetysti kiduttamalla hankittujen tunnustusten perusteella. Järjestö sanoo vastaavanlaisia tapauksia olevan useita kymmeniä.

Amnestyn mukaan Irakin viranomaiset olivat jättäneet tutkimatta yhdeksän terrorismista tuomitun henkilön oikeudenkäynneissään esittämät kidutussyytökset. Järjestön mukaan tuomioistuimet olivat jättäneet huomiotta jopa lääketieteellisen näytön kidutuksesta. Vetoomuksista huolimatta viranomaiset eivät ottaneet tapauksia uudelleen käsittelyyn.

"Irakin viranomaiset ovat päättäneet uhmata toistuvia vaatimuksia teloitusten estämiseksi ja luottaa kidutuksella hankittuihin likaisiin 'tunnustuksiin'. On uskomatonta, että kuolemantuomio voitiin määrätä ilmiselvästi epäreilujen oikeudenkäyntien jälkeen", järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman varajohtaja Hassiba Hadj Sahraoui sanoo.

Amnestyllä on tiedot yli 70:stä vielä teloitusjonossa olevan henkilön tapauksesta, joissa on tuotu esiin syytöksiä kuulusteluissa tapahtuneista kidutuksesta. Järjestö vaatii Irakia keskeyttämään välittömästi kaikki teloitukset ja selvittämään kidutusepäilyt.

Aiemmin myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on esittänyt huolensa Irakin teloitusten suuresta määrästä sekä siitä, että kuolemaantuomittuja ei ole armahdettu niissäkään tapauksissa,  joissa on ollut näyttöä painostuksella hankituista tunnustuksista. Maassa toimivia aseellisia ryhmiä vastaan kamppailevan valtion arvioidaan teloittaneen 500–1 000 ihmistä vuoden 2004 jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia