Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty kritisoi Facebookia ja Googlea valvontaan perustuvasta liiketoimintamallista. Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi tuoreessa raportissaan kovin sanoin Facebookin ja Googlen liiketoimintamallia ja tapaa kerätä käyttäjistään tietoa.

Yhtiöiden harjoittama, valvontaan perustuva liiketoimintamalli loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen. Se uhkaa myös tasa-arvon toteutumista ja edistää syrjintää, järjestö sanoi eilen.

“Google ja Facebook dominoivat modernia elämää. Niiden valta digitaalisessa maailmassa perustuu miljardien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja kaupallistamiseen. Niiden kavala kontrolli horjuttaa yksityisyyden ydintä”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Google ja Facebook hallitsevat internetin merkittävimpiä sivustoja, kuten Instagramia, Googlen hakukonetta, YouTubea ja WhatsAppia. Palvelut ovat ilmaisia, mutta käytännössä käyttäjät antavat palveluille luvan käyttää henkilötietojaan.

Amnestyn mukaan rahan sijasta ihmiset maksavatkin palveluille henkilötiedoillaan, minkä jälkeen heidän käyttäytymistään seurataan jatkuvasti niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.

Mainostajat maksavat Googlelle ja Facebookille mainosten kohdentamisesta tietyille yleisöille. Niinpä algoritmien päättämä, tarkasti räätälöity sisältö altistaa yksilön syrjinnälle ja synnyttää sosiaalisia kuplia, joista voi kehittyä haitallisia ääri-ilmiöitä, raportissa todetaan.

“Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat. Google ja Facebook ovat hiljalleen syöneet palasia yksityisyydestämme ja nyt olemme ansassa”, Naidoo sanoo.

Amnesty muistuttaa vuoden Cambridge Analytica -skandaalista, jossa Facebookin keräämiä tietoja käytettiin äänestäjien profilointiin ja vaalimainontaan. Mikäli henkilötiedot päätyvät vääriin käsiin, Facebookilla tai Googlella ei ole tehokkaita keinoja niiden käytön valvomiseen tai tietojen tuhoamiseen, se sanoo.

Järjestö vaatii, että suuret teknologiayritykset kunnioittavat ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan.

“Facebook ja Google eivät voi sanella sitä, miten elämme digitaalisessa ympäristössä. Internetin teknologia ei uhkaa ihmisoikeuksia, mutta samaa ei voi sanoa Facebookin ja Googlen liiketoiminnasta. On aika uudistaa tämä elintärkeä julkinen tila turvalliseksi kaikille”, Naidoo sanoo.

Facebook ja Google ovat kiistäneet Amnestyn raportin johtopäätökset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia