Alle kolme prosenttia syyrialaispakolaisista sijoitettu rikkaisiin maihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alle kolme prosenttia syyrialaispakolaisista sijoitettu rikkaisiin maihin

Suomi pärjää yllättävän hyvin kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin vertailussa, jossa lasketaan, mikä olisi kunkin rikkaan maan reilu osuus Syyrian pakolaisista.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam kritisoi maailman rikkaimpia maita, jotka sen laskelmien mukaan ovat vuodesta 2013 lähtien uudelleensijoittaneet vasta runsaat 130 000 syyrialaispakolaista.

Määrä on alle kolme prosenttia niistä vajaasta viidestä miljoonasta syyrialaisesta, jotka ovat paenneet kotimaansa ulkopuolelle. Suurin osa elää Jordaniassa, Turkissa ja Libanonissa.

"Sen jälkeen, kun hukkuneita lapsia käsittelevä mediajulkisuus laukaisi tuen tulvan, osa rikkaista maista kuuli kansalaistensa ja omatuntonsa vaatimuksia ja lupasi uudelleensijoittaa haavoittuvia pakolaisia. Mutta liian usein viimeisen vuoden aikana olemme nähneet, miten jotkut johtajat kuuntelevat kasvavaa pakolaisvastaista ja muukalaiskammoista reaktiota. Haavoittuvat syyrialaispakolaiset maksavat hinnan", sanoo Oxfamin Syyria-johtaja Andy Baker järjestön tiedotteessa.

Oxfamin mukaan rikkaiden maiden pitäisi ensi vuoden loppuun mennessä uudelleensijoittaa kymmenen prosenttia syyrialaispakolaisista. Se on laskenut jokaiselle rikkaalle maalle talouden kokoon perustuvan sopivan osuuden pakolaisista. Vain Australia, Kanada, Saksa ja Norja ovat sen mukaan tehneet osansa tai enemmän.

Erityiskehuja saa Kanada, joka on sijoittanut viimeisen vuoden aikana tuhansia pakolaisia ja muun muassa palkannut lähes 500 työntekijää lisää Syyrian naapurimaiden suurlähetystöihin prosessin nopeuttamiseksi. Esimerkiksi Iso-Britannia sen sijaan on ottanut vastaan vain 18 prosenttia osuudestaan.

Suomi on 28 maan listalla viidentenä. Se on sijoittanut 56 prosenttia osuudestaan, 1 268 ihmistä. Esimerkiksi Ruotsi on ottanut vastaan vasta 48 ja Tanska vain 15 prosenttia osuudestaan.

Uudelleensijoittamiseksi lasketaan raportissa pakolaispaikan tarjoaminen pakolaiselle. Esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan turvapaikanhakijoina meriteitse paenneita ei siis lasketa mukaan.

Oxfam vaatii kansainvälistä yhteisöä jakamaan vastuun pakolaisista oikeudenmukaisemmin ja majoittavan haavoittuvimmat kymmenen prosenttia vuoden 2017 loppuun mennessä esimerkiksi käyttämällä myös perheenyhdistämistä ja opiskelijaviisumeita.

"Uudelleensijoitus ei ratkaise kriisiä, mutta se on konkreettinen tapa antaa toivoa monille pakolaisille ja osoittaa konkreettista solidaarisuutta Syyrian naapureille, jotka ovat ottaneet vastaan suurimman osan paenneista", Baker sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia