Alkuvuoden sää ollut poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuvuoden sää ollut poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti

Tulvia, kuivuutta, kylmää ja lämmintä. Sään ääri-ilmiöt ovat olleet erikoisen yleisiä maailmanlaajuisesti, sanoo WMO.

Maailmalla on nähty koko vuoden ensimmäisten viikkojen ajan poikkeuksellinen sarja sään ääri-ilmiöitä, sanoo YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WHO.

Ilmiöihin lukeutuvat muun muassa Yhdysvaltojen itärannikkoa koetelleet pitkät kylmät kaudet ja talvimyrskyt, Kalifornian pahin kuivuusjakso länsirannikolla vuosisatoihin, Iso-Britannian ennätystulvat ja poikkeuksellisen korkeat talvilämpötilat koko Euraasian alueella. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on koettu äärimmäisen pitkiä hellekausia esimerkiksi Australiassa, Argentinassa ja Brasiliassa, järjestö sanoo.

Esimerkiksi Australian Adelaidessa on kesäisin keskimäärin yksi päivä, jolloin lämpötila nousee yli 42 celsiusasteen. Tänä vuonna niitä on ollut jo yksitoista. Samalla Moskovassa talvilämpötilat ovat olleet 11 astetta yli keskiarvon.

WHO:n johtava ilmastodata-asiantuntija Omar Baddour kertoi Guardianille, että sään ääri-ilmiöt ovat hyvin suurella todennäköisyydellä yhteydessä ilmastonmuutokseen. Pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon ääri-ilmiöt ovat kuitenkin toisistaan riippumattomia.

Viime vuosi kuudenneksi lämpimin

WHO:n helmikuussa julkaisemien tilastojen mukaan vuosi 2013 oli kuudenneksi lämpimin sitten ilmastotilastoinnin aloittamisen vuonna 1850. Maailmanlaajuisesti maa- ja merilämpötila oli puoli astetta vuosien 1961–1990 keskiarvoa korkeammalla.

Tilastollisesti vuosi oli yhtä lämmin kuin 2007, mutta jäi 0,05 astetta vuosien 2005 ja 2010 huippulukemista.

WHO:n pääsihteeri Michel Jarraudi mukaan tilastot osoittavat selvästi, että ilmasto on lämpenemässä, vaikkakin muutos ei etene samaan tahtiin kaikkialla maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia