Uutiset

Alkuperäiskansojen naiset ajavat perinteistään lähtevää tasa-arvoa

Perinteisen kulttuurin kunnioittamisen ei tarvitse merkitä naisten oikeuksien uhraamista.
(Kuva: TS & EF / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tuoreen raportin mukaan alkuperäiskansojen kulttuurisia perinteitä kunnioittava oikeudellinen monimuotoisuus voi luoda esteitä naisten oikeuksien toteutumiselle, vaikka pääpiirteiltään se edistääkin alkuperäiskansojen naisten pääsyä oikeusjärjestelmän piiriin.

Rinnakkaislait eivät usein esimerkiksi puutu sukupuolittuneeseen väkivaltaan, jota saatetaan pitää yhteisöissä yksityisasiana tai sukupuolten välisten suhteiden normaalina ilmentymänä.

Alkuperäiskansojen naiset pyrkivätkin nykyisin viemään tasa-arvon sanomaa eteenpäin omista kulttuurisista lähtökohdistaan käsin, Suomen UN Women kirjoittaa. Latinalaisesta Amerikasta saadut kokemukset osoittavat, että kansojen perinteiden yhdistäminen kansainvälisiin ihmisoikeusnormeihin on mahdollista.

Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen oikeuksia ajavat liikkeet ovat vaatineet mahdollisuutta päättää omista oikeusjärjestelmistään ja konfliktinratkaisumenetelmistään. Tämän seurauksena maiden sisälle on syntynyt rinnakkaisia oikeusjärjestelmiä.

Myös erityisesti avioliittoon, avioeroon ja huoltajuuteen liittyvät perhelait kohtelevat naisia ja miehiä eri tavoin silloin kun ne perustuvat naisten oikeuksia rajoittaviin tapoihin, perinteisiin tai uskonnollisiin käsityksiin.

Alkuperäiskansojen naisten, naisjärjestöjen ja ihmisoikeusjärjestöjen yhteistyö osoittaa kuitenkin, että yhteisöjen perinteiden ja kansainvälisten ihmisoikeusnormien yhdistäminen on mahdollista. Naisten ei siis välttämättä tarvitse valita kulttuurinsa ja oikeuksiensa välillä, vaan vanhoista kulttuureista on mahdollista löytää uusia oikeusperusteisia näkökulmia tasa-arvon toteutumiselle.

alkuperäiskansatgender Etelä-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista