Alankomaalaiskaupunki kieltää ensimmäisenä maailmassa lihatuotteiden mainostamisen julkisissa tiloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alankomaalaiskaupunki kieltää ensimmäisenä maailmassa lihatuotteiden mainostamisen julkisissa tiloissa

Fossiilisten polttoaineiden mainoskieltoja on nähty jo aiemmin, mutta Haarlemin kaupungin päätös lihan mainostamisen kieltämisestä on tiettävästi maailman ensimmäinen.

Kivirakennus alhaalta kuvattuna.

Haarlem aikoo kieltää lihan mainostamisen julkisissa tiloissa. Kuva: Paul van de Velde / CC BY 2.0.

Alankomaalaisessa Haarlemin kaupungissa ei enää vuodesta 2024 alkaen saa mainostaa lihatuotteita julkisissa tiloissa, kuten bussipysäkeillä tai mainostauluilla.  

Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, joihin lihantuotanto on osasyyllinen.

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian -lehti ja uutistoimisto AFP. 

”Emme piittaa siitä, mitä ihmiset keittävät ja paistavat omassa keittiössään. Jos he haluavat jatkaa lihansyöntiä, se on ok. -- Emme voi kertoa ihmisille, että ilmastokriisi on meneillään ja rohkaista heitä ostamaan tuotteita, jotka ovat osasyy”, sanoi GroenLinks-puolueen edustaja Ziggy Klazes The Guardianin mukaan.

Kyseessä on tiettävästi maailman ensimmäinen kerta, kun lihan mainostaminen kielletään. 

Päätös asiasta tehtiin jo viime marraskuussa, mutta uutinen on levinnyt vasta hiljattain sen jälkeen, kun mainostajille ilmoitettiin päätöksestä. On myös mahdollista, että päätös viedään vielä oikeuteen, sillä kiellon vastustajat ovat vedonneet esimerkiksi sananvapauteen.

Vielä ei ole myöskään varmaa, kielletäänkö myös luomulihan mainostaminen, kertoo AFP.

Haarlem on noin 160 000 asukkaan kaupunki lähellä Amsterdamia. Lihamainosten lisäksi se kieltää myös lomalentojen, fossiilisten polttoaineiden ja bensa-autojen mainostamisen. 

Vastaavantyyppisiä päätöksiä on tehty myös muualla. Amsterdam ja Haag ovat jo kieltäneet lentomatkustamisen, fossiilisten polttoaineiden ja bensa-autojen mainostamisen. Myöskään The Guardian -lehti ei enää mainosta fossiilisia polttoaineita.

Kommentit

Lähettänyt Hannele Ollilainen (ei varmistettu) 19.9.2022 - 16:10

Upea teko ja jälleen huomattava edistysaskel kohti eettisempää ja ekologisesti kestävämpää maailmaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia