Afganistanin vihatut poliisivoimat valvomaan levotonta Helmandia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin vihatut poliisivoimat valvomaan levotonta Helmandia

Yhdysvallat ja Britannia turvaavat paikalliseen poliisiin ja armeijaan kukistaakseen Taleban-kapinalliset Afganistanin levottomassa Helmandin maakunnassa. Asukkaat vastustavat poliisivoimien paluuta.

Yhdysvallat ja Britannia turvaavat paikalliseen poliisiin ja armeijaan kukistaakseen Taleban-kapinalliset Afganistanin levottomassa Helmandin maakunnassa. Asukkaat vastustavat poliisivoimien paluuta.

Helmandin poliisivoimat kytkeytyvät paikalliseen sotaherraan. Poliisi on syyllistynyt järjestelmällisiin julmuuksiin ja rikkomuksiin, kuten alle teini-ikäisten poikien sieppauksiin ja raiskauksiin, paikalliset kylänvanhimmat raportoivat brittiupseereille.

Reutersin kirjeenvaihtajan mukaan vihaiset Babajin kylänvanhimmat ovat uhanneet tukensa Talebanille, jos poliisin sallitaan palata alueelle.

Uutistoimisto AP:n mukaan kyläläiset myös Aynakissa valittivat Yhdysvaltojen joukoille, että poliisi on suurempi ongelma kuin Taleban.

Afganistanin poliisivoimien julmuus ei ole yllätys Ron Neumannille, joka toimi Yhdysvaltojen edustajana Afganistanissa vuosina 2005-2007.

Poliisin väärinkäytökset ovat Neumannin mukaan perua kansallisten poliisivoimien muodostamisen ajalta vuoden 2001 lopulla, kun Taleban syrjäytettiin.

Yhdysvallat ja Nato eivät luoneet poliisivoimia puhtaalta pöydältä, vaan ne muodostettiin ryhmistä, jotka tuolloin taistelivat Talebania vastaan.

Helmandissa poliisit tulivat paikallisen sotaherran Sher Mohammed Akhundzadan joukoista. Hän kuuluu alizai-heimoon ja hallitsi maakuntaa ennen kuin Taleban valtasi etelän vuonna 1994. Akhundzadasta tuli Helmandin kuvernööri vuonna 2002.

Alizaiden kilpailijoita Helmandissa ovat ishaqzai-heimon jäsenet. He olivat vaikutusvaltaisia Talebanin valtakaudella. Akhundzadan palattua valtaan hänen miliisinsä kostivat poliisin avulla ishaqzain heimon jäsenille.

"Näissä oloissa poliisi vie ihmisiltä maan, naiset ja omaisuuden", Neumann sanoo.

Akhundzadan ja hänen miliisinsä riistävä valta katkesi toisen kerran vuonna 2008, kun Taleban sai hallintaansa laajoja alueita Helmandissa.

Yhdysvaltojen ja Britannian joukot vaikuttavat olevan valmistautumattomia käsittelemään kansalaisten vihaa poliisia kohtaan.

Yhdysvaltojen merijalkaväen toisen prikaatin komentaja, kapteeni William Pelletier sanoi IPS:lle, ettei hänellä ole "mitään tietoa brittijoukoille esitetyistä syytöksistä poliisin väärinkäytöksistä."

Merijalkaväen päämaja Helmandissa on aivan brittien päämajan vieressä.

Britannian joukkoja Helmandissa edustava everstiluutnantti Nick Richardson sanoo joukkojensa olevan tietoisia paikallisten asukkaiden valituksista.

Hänen mukaansa syytökset tutkii Afganistanin poliisin komentoketju.

Afganistanin kansallisten poliisivoimien johdolla on kuitenkin vain vähän todellista valtaa Helmandissa. Vuoden 2007 puolivälissä poliisijohto hallitsi nimityksiä vain neljässä maakunnan 13 piiristä International Crisis Groupin (ICG) tutkimuksen mukaan.

Lopuissa yhdeksässä piirissä nimitykset tehtiin paikallisesti, mikä merkitsi, että Akhundzada saattoi pitää omat miehensä asemissa useimmissa piireissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia