Adoptointi lisää lapsikaupan riskiä Guatemalassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Adoptointi lisää lapsikaupan riskiä Guatemalassa

Guatemala keskeytti lasten adoptoinnit
ulkomaille pari vuotta sitten laajojen väärinkäytösten vuoksi. Päätös
niiden aloittamisesta uudelleen kesäkuussa arveluttaa monia.

Guatemala keskeytti lasten adoptoinnit ulkomaille pari vuotta sitten laajojen väärinkäytösten vuoksi. Päätös niiden aloittamisesta uudelleen kesäkuussa arveluttaa monia.

Vuonna 2008 perustettu Guatemalan adoptioneuvosto on ilmoittanut, että ulkomaisia adoptioita aletaan kokeilla kesäkuussa entistä tarkemmassa valvonnassa.

Neuvoston mukaan päätöksellä on YK:n lastenrahaston Unicefin ja Haagin kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden hyväksyntä.


Ihmisoikeusjärjestöjä tilanne epäilyttää.

"Vastustamme kansainvälisten adoptioiden avaamista uudelleen, koska järjestäytyneen rikollisuuden verkosto, joka vei 5 000 - 6 000 lasta vuodessa maasta, on yhä olemassa", Sobrevivientes-säätiön johtaja Norma Cruz sanoo.

Adoptioneuvosto keskeytti vuonna 2008 pääasiassa Yhdysvaltoihin suuntautuneet adoptiot sadakseen kuriin tuottoisan liiketoiminnan, josta hyötyivät muun muassa lakimiehet ja lääkärit.

Aiemmin Guatemala antoi Unicefin tilaston mukaan neljänneksi eniten adoptiolapsia ulkomaille Venäjän, Kiinan ja Etelä-Korean jälkeen. Väkilukuun suhteutettuna Guatemala oli kuitenkin tilaston ykkönen.


Lakimiehetkin mukana


Adoptioilla rahastusta rajoittava laki säädettiin 2007. Sen toteutumista valvoo adoptioneuvosto. Lain mukaan kotimaiset perheet ovat adoptioissa etusijalla eikä köyhyys riitä perusteeksi lasten antamiselle pois.

YK:n mukaan Guatemalan 14-miljoonaisesta väestöstä puolet elää köyhyydessä.

Guatemalassa kukoistaneista adoptiomarkkinoista syytetään "mafiaa", johon kuului lakimiehiä, julkisia notaareja ja välittäjiä, jotka houkuttelivat köyhiä naisia antamaan lapsensa pois.

Systeemin käsitti myös "lihotustaloja", joissa odottavista äideistä huolehdittiin maksutta, sekä väestörekisterin virkailijoita, lastenlääkäreitä ja sijaisperheitä.

Cruz perää valtiolta selviä merkkejä siitä, että yhä olemassa olevat lapsikaupan verkostot hajotetaan.

Hän ottaa esimerkiksi asianajaja Alma Vallen tapauksen. Tämä oli karkotettu Yhdysvalloista ja pidätetty Guatemalassa epäiltynä laittomien adoptioiden järjestämisestä.

"Valle vapautettiin 14 200 euron takuita vastaan. Pelkästään vuonna 2008 hän järjesti kolmen kuukauden aikana 150 lapsen adoption. Mutta koska hän on armeijan everstin vaimo, jolla on yhteyksiä hallitsevaan puolueeseen, hänet vapautettiin", Cruz selittää.


Sadat lapset tarvitsevat perheen


Adoptioneuvoston mukaan Guatemalassa odottaa nyt uutta kotia 214 lasta, joiden joukossa on vammaisia ja yli seitsemänvuotiaita.

Guatemalasta lasta toivovia pariskuntia on ilmoittautunut Espanjasta, Israelista, Italiasta, Itävallasta, Norjasta, Ranskasta, Ruotsista, Sveitsistä, Tanskasta ja Yhdysvalloista.

Guatemalan lapsijärjestöt kehottavat valtiota kohentamaan lasten oloja kotimaassa niin, että kansainvälinen adoptio olisi vihoviimeinen vaihtoehto. Myös hämärissä oloissa tapahtuneet lasten luovutukset ja suoranaiset varkaudet tulisi selvittää ja hyvittää.

Lasten asioita Guatemalan ihmisoikeusvaltuutetun toimistossa hoitava Nidia Aguilar kannattaa kuitenkin ulkomaisia adoptioita. Hänen mukaansa sadat lapset odottavat lastenkodeissa uutta perhettä.

Laittomuuksia vastaan on nyt varustauduttu aiempaa paremmin, hän vakuuttaa.

Guatemala


*Valtio Keski-Amerikassa

*Asukkaita 14 miljoonaa

*Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 24,3%

*Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 26,8%

* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 122/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia