Äärimmäinen rikkaus ja äärimmäinen köyhyys lisääntyvät yhtä aikaa ensimmäistä kertaa vuosikausiin – Oxfam vaatii lisää veroja superrikkaille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äärimmäinen rikkaus ja äärimmäinen köyhyys lisääntyvät yhtä aikaa ensimmäistä kertaa vuosikausiin – Oxfam vaatii lisää veroja superrikkaille

Vauraus keskittyy yhä tiiviimmin rikkaimman prosentin käsiin. ”On aika romuttaa kätevä myytti siitä, että rikkaiden veroleikkaukset johtavat heidän vaurautensa ’valumiseen’ kaikille muille”, toteaa Oxfamin pääjohtaja Gabriela Bucher.

Kolikkopinoja, takana paperi, jossa teksti Money.

Vaurauserot ovat kasvaneet, sanoo Oxfam. Kuva: Marco Verch Professional Photographer / CC BY 2.0.

Koronapandemiasta ja hintakriisistä huolimatta maailmaan on syntynyt viime vuosina lisää vaurautta, josta valtaosa valuu edelleen rikkaimman prosentin käsiin, kertoo Oxfam-järjestö.

Sen eriarvoisuutta käsittelevä raportti julkaistiin eilen samaan aikaan, kun Sveitsin Davosissa alkoi Maailman talousfoorumin kokous.

Järjestö on huolissaan kasvavista vaurauseroista. Raportin mukaan vuodesta 2020 lähtien maailmaan on syntynyt noin 43 biljoonaa dollaria (39 biljoonaa euroa) uutta vaurautta. Siitä lähes kaksi kolmasosaa on valunut maailman rikkaimman prosentin käsiin. Summa, 26 biljoonaa dollaria (24 biljoonaa euroa), on yli 1,5 kertaa enemmän kuin lopuille 99 prosentille jäi. 

Trendi on ollut samanlainen jo jonkin aikaa, ja viimeinen vuosikymmen on Oxfamin mukaan suosinut miljardöörejä erityisesti. Sinä aikana heidän vaurautensa ja määränsä on kaksinkertaistunut. 

Viime vuonna – maailman toipuessa koronapandemiasta ja kärvistellessä nousevien hintojen kourissa – miljardöörien vauraus väheni hieman, mutta silti 95 suurta ruoka- ja energia-alan yhtiötä yli kaksinkertaisti voittonsa. Samaan aikaan ainakin 1,7 miljardia työntekijää elää maissa, joissa inflaation tahti ylittää palkkojen nousun, järjestö kritisoi.

Maailmanpankin mukaan äärimmäinen köyhyys kasvoi vuonna 2020 ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Se tarkoittaa, että äärimmäinen köyhyys ja äärimmäinen rikkaus ovat myöskin kasvaneet yhtä aikaa ensimmäistä kertaa neljännesvuosisataan, Oxfam sanoo.

Raportin mukaan viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana verotusta on siirretty rikkailta tavaroiden ja palveluiden verottamiseen. Puolet miljardööreistä elää maissa, joissa ei ole perintöveroa rintaperillisille.

Siksi raportti suosittelee rikkaiden verottamista kovemmalla kädellä. Viiden prosentin vaurausvero monimiljonääreille ja miljardööreille keräisi 1,7 biljoonaa dollaria (1,6 biljoonaa euroa) vuodessa. Sillä nostettaisiin kaksi miljardia ihmistä köyhyydestä, raportissa lasketaan.

”On aika romuttaa kätevä myytti siitä, että rikkaiden veroleikkaukset johtavat heidän vaurautensa ’valumiseen’ kaikille muille. 40 vuotta veroleikkauksia on osoittanut, että nousuvesi ei nosta kaikkia laivoja – vain superjahdit”, toteaa Oxfamin pääjohtaja Gabriela Bucher järjestön tiedotteessa.

Oxfam on Nairobissa keskustoimistoaan pitävä brittiläistaustainen järjestö. Raportin teossa mukana olivat kansalaisliikkeistä koostuva Fight Inequality Alliance, ajatushautomo Institute for Policy Studies sekä vauraiden amerikkalaisten Patriotic Millionaires, joka tähtää eriarvoisuuden vähentämiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia