Uutiset Tasa-arvo

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.
Osallistujia tyttöjen päivän tapahtumassa YK:ssa vuonna 2017. (Kuva: Kim Haughton / UN Photo)

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain erilaisten haitallisten toimenpiteiden kohteeksi vastoin tahtoaan, kertoo YK:n väestörahasto (Unfpa) tänään ilmestyneessä raportissaan.

Vuosittain julkaistava Maailman väestön tila -raportti keskittyy tänä vuonna listaamaan erityisesti tyttöihin kohdistuvia haitallisia perinteitä ja käytäntöjä.

Raportissa listataan 19 haitallista käytäntöä, jotka voidaan luokitella ihmisoikeusloukkauksiksi. Niitä ovat esimerkiksi syytökset noituudesta, myötäjäisiin liittyvä väkivalta, kunniaväkivalta, ruuan epääminen erityisesti tytöiltä sekä tyttöjen oman hedelmällisyyden kontrolloinnin estäminen. Tyttöihin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin kuuluu myös rintojen litistäminen, jota tehdään etenkin murrosiän alussa oleville tytöille.

Raportissa keskitytään yleisimpiin ongelmiin: tyttöjen sukuelinten silpomiseen, lapsiavioliittoihin sekä poikien suosimiseen tyttöjen kustannuksella.

Sukuelinten silpomisen kokee tänä vuonna 4,1 miljoonaa tyttöä. Päivittäin 33 000 alle 18-vuotiasta tyttöä menee naimisiin, yleensä paljon vanhemman miehen kanssa. Poikien suosiminen on taas johtanut siihen, että tyttöjen abortoinnin ja heidän laiminlyömisensä takia maailmasta puuttuu 140 miljoonaa naista.

Joissakin maissa aiemmin yleiset haitalliset käytännöt ovat vähenemässä. Väestönkasvun takia niiden kohteeksi joutuu kuitenkin yhä suurempi määrä tyttöjä, ellei niihin puututa, raportissa muistutetaan. Lisäksi koronavirus uhkaa pahentaa tilannetta.

Raportin mukaan paras tapa puuttua ongelmiin on aloittaa ruohonjuuritasolta.

”Meidän on puututtava taustalla oleviin syihin, etenkin sukupuolittuneisiin normeihin. Meidän on tuettava paremmin yhteisöjen omia ponnisteluja ymmärtää näiden käytäntöjen vaikutuksia tyttöihin ja hyötyjä, joita koko yhteiskunta saa, jos ne lopetetaan”, sanoo järjestön pääjohtaja Natalia Kanem tiedotteessa.

Raportin mukaan lapsiavioliittojen ja silpomisen lopettaminen olisi mahdollista kymmenessä vuodessa. Se vaatisi tyttöjen pitämistä koulussa pidempään, elämäntaitojen opettamista heille sekä poikien ja miesten sitouttamista mukaan muutokseen. Vuosittain tarvittaisiin noin 3,4 miljardia dollaria eli noin kolme miljardia euroa, raportissa lasketaan.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolapsetkulttuuripolitiikka

Lue myös

Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Nainen kantaa pellolla säkkiä päänsä päällä.

Omaisuuslainsäädäntö syrjii naisia Keniassa – Avioero voi jättää tyhjän päälle

Laki mahdollistaa sen, että omaisuus jaetaan eron jälkeen sen mukaan, minkä verran puolisot ovat omaisuden hankkimiseen panostaneet. Se vaatii todisteita, joita monilla naisilla ei ole esittää. Näin kävi myös Ida Njerille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat