Uutiset Tasa-arvo

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.
Osallistujia tyttöjen päivän tapahtumassa YK:ssa vuonna 2017. (Kuva: Kim Haughton / UN Photo)

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain erilaisten haitallisten toimenpiteiden kohteeksi vastoin tahtoaan, kertoo YK:n väestörahasto (Unfpa) tänään ilmestyneessä raportissaan.

Vuosittain julkaistava Maailman väestön tila -raportti keskittyy tänä vuonna listaamaan erityisesti tyttöihin kohdistuvia haitallisia perinteitä ja käytäntöjä.

Raportissa listataan 19 haitallista käytäntöä, jotka voidaan luokitella ihmisoikeusloukkauksiksi. Niitä ovat esimerkiksi syytökset noituudesta, myötäjäisiin liittyvä väkivalta, kunniaväkivalta, ruuan epääminen erityisesti tytöiltä sekä tyttöjen oman hedelmällisyyden kontrolloinnin estäminen. Tyttöihin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin kuuluu myös rintojen litistäminen, jota tehdään etenkin murrosiän alussa oleville tytöille.

Raportissa keskitytään yleisimpiin ongelmiin: tyttöjen sukuelinten silpomiseen, lapsiavioliittoihin sekä poikien suosimiseen tyttöjen kustannuksella.

Sukuelinten silpomisen kokee tänä vuonna 4,1 miljoonaa tyttöä. Päivittäin 33 000 alle 18-vuotiasta tyttöä menee naimisiin, yleensä paljon vanhemman miehen kanssa. Poikien suosiminen on taas johtanut siihen, että tyttöjen abortoinnin ja heidän laiminlyömisensä takia maailmasta puuttuu 140 miljoonaa naista.

Joissakin maissa aiemmin yleiset haitalliset käytännöt ovat vähenemässä. Väestönkasvun takia niiden kohteeksi joutuu kuitenkin yhä suurempi määrä tyttöjä, ellei niihin puututa, raportissa muistutetaan. Lisäksi koronavirus uhkaa pahentaa tilannetta.

Raportin mukaan paras tapa puuttua ongelmiin on aloittaa ruohonjuuritasolta.

”Meidän on puututtava taustalla oleviin syihin, etenkin sukupuolittuneisiin normeihin. Meidän on tuettava paremmin yhteisöjen omia ponnisteluja ymmärtää näiden käytäntöjen vaikutuksia tyttöihin ja hyötyjä, joita koko yhteiskunta saa, jos ne lopetetaan”, sanoo järjestön pääjohtaja Natalia Kanem tiedotteessa.

Raportin mukaan lapsiavioliittojen ja silpomisen lopettaminen olisi mahdollista kymmenessä vuodessa. Se vaatisi tyttöjen pitämistä koulussa pidempään, elämäntaitojen opettamista heille sekä poikien ja miesten sitouttamista mukaan muutokseen. Vuosittain tarvittaisiin noin 3,4 miljardia dollaria eli noin kolme miljardia euroa, raportissa lasketaan.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolapsetkulttuuripolitiikka

Lue myös

Opiskelijoita pöytien ääressä riveissä.

Kuuban naiset jäävät työelämässä miesten jalkoihin, paljastaa selvitys – Osa miehistä kokee naisten työssäkäynnin uhkaavan arvovaltaansa

Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta,mutta se ei edelleenkään toteudu naisten työmahdollisuuksissa. ”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, sanoo psykologi Valia Solís.
Egyptin lippu

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.