14-vuotiaan tytön kuolema synnytykseen kirkossa järkyttää Zimbabwessa – Kolmannes maan tytöistä naitetaan alaikäisenä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

14-vuotiaan tytön kuolema synnytykseen kirkossa järkyttää Zimbabwessa – Kolmannes maan tytöistä naitetaan alaikäisenä

Memory Machaya kuoli synnytykseen paikallisessa kirkossa. Zimbabwessa vaaditaan nyt viranomaisia ryhtymään toimeen lapsiavioliittojen kieltämiseksi.

Tyttö, jonka t-paidan selässä lukee "Child marriage happens here. Help make it stop."

Lapsiavioliitot ovat Zimbabessa yleisiä. Kuvassa lapsiavioliittojen vastaisen koulutuksen osallistuja Hararessa vuonna 2018. Kuva: Alex Kotowski / The Advocacy Project / CC BY-NC-SA 2.0.

Zimbabwessa käydään kiivasta keskustelua lapsiavioliittojen kieltämisestä. Syynä ovat paikallisen ja sittemmin kansainvälisen median välittämät tiedot 14-vuotiaasta Memory Machayasta, joka kuoli synnytykseen Marangen kaupungissa sijaitsevassa kirkossa heinäkuussa.

Tyttö oli tiettävästi otettu pois koulusta ja pakotettu naimisiin 13-vuotiaana. Kirkko yritti haudata hänet salaa ja antaa aviomiehelle ”korvaavaksi” morsiameksi yhdeksänvuotiaan tytön.

Kirkko oli myös painostanut tytön sukulaisia olemaan kertomatta tämän kuolemasta, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin eteläisen Afrikan johtaja Dewa Mavhinga, joka oli keskustellut sukulaisten kanssa.

Tapaus on herättänyt raivoa etenkin sosiaalisessa mediassa. Machayan puolesta on aloitettu myös nettivetoomus, joka on kerännyt yli 62 000 allekirjoitusta.
Zimbabwen poliisi sekä tasa-arvosta vastaava gender-komissio ovat ryhtyneet tutkimaan tapausta, mutta ketään ei ole pidätetty.

”Poliisilta kesti alle 24 tuntia pidättää minut lehdistötilaisuuden pitämisestä. He eivät pidätä raiskaajaa, joka on vastuussa Memory Machayan kuolemasta ja varmista tälle oikeutta”, kirjoitti opiskelijajohtaja Tapinawashe Chiriga Twitterissä.

It took @PoliceZimbabwe less than 24 hours to arrest me for holding a press conference
They are failing to arrest a rapist responsible for #MemoryMachaya's death and ensure #justiceformemory
They only become active in political persecution but are slow to #EndChildMarriagesNow pic.twitter.com/S6pBlPS8d7

— Tapiwanashe Chiriga🇿🇼 (@tapchiriga97) August 7, 2021

Myös Zimbabwen YK-toimisto on ottanut asiaan kantaa. YK vaatii hallitusta hyväksymään nopeasti uuden avioliittolain, joka kriminalisoi lapsiavioliitot.

”Järkyttäviä tietoja alaikäisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta, mukaan lukien lasten pakkoavioliitoista, nousee yhä esiin, ja tämä on todellakin jälleen uusi surullinen tapaus”, viimeviikkoisessa lausunnossa todetaan.

Noin kolmannes Zimbabwen tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaana. Lapsiavioliittoja harjoitetaan etenkin niin sanottujen alkuperäisten apostolisten kirkkojen piirissä. Ne sekoittavat kristinuskoa ja perinteisiä uskomuksia, lupaavat sairauksien parantamista ja köyhyydestä pelastamista. Kirkot hyväksyvät myös moniavioisuuden.

Zimbabwen perustuslakituomioistuimen mukaan alaikäisten liitot ovat laittomia, mutta laki sallii silti 16-vuotiaiden tyttöjen avioliitot. Maassa on kaksi avioliittolakia, joiden yhdistämisestä keskustellaan parhaillaan parlamentissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia