Tiedotteet

Suomen UNICEF kerännyt jo miljoona euroa Nepalin lapsille

Lähes 250 000 ihmistä on vaarassa jäädä taivasalle maanvyörymien ja tulvien vuoksi.
Suomalaiset ovat lahjoittaneet Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen jo miljoona euroa Suomen UNICEFin kautta.

Suomen UNICEFin keräämät varat käytetään katastrofialueen vesihuoltoon sekä lasten terveyden, ravitsemuksen, suojelun ja koulutuksen turvaamiseen.

Nepalin historian tuhoisin järistys tappoi tämän hetkisten tietojen mukaan 8 699 ihmistä ja aiheutti 22 217 ihmisen loukkaantumisen. Katastrofin vuoksi 1,1 miljoonaa lasta tarvitsee välitöntä apua.

Tähän mennessä kerätyillä varoilla UNICEF on muun muassa taannut yli 300 000 ihmiselle puhtaan veden, auttanut yli 160 000 hengenvaarallisesta ripulista kärsinyttä lasta, toimittanut 35 äitiys- ja neuvolatelttaklinikkaa pahiten kärsineille alueille ja aloittanut tuhkarokkorokotuskampanjan, jonka tavoitteena on rokottaa puoli miljoonaa lasta.

Monsuunikausi vaikeuttaa avun toimittamista

"Apu on saatu perille osaltaan suomalaisten lahjoitusten ansiosta", kiittää UNICEFin Nepalin maatoimiston vesihuolto- ja sanitaatiopäällikkö Antti Rautavaara.

Seuraavien viikkojen aikana tärkeintä on saada apu kohteisiinsa mahdollisimman nopeasti, sillä monsuunikausi on jo aluillaan. Osaan vuoristokylistä ei pian pääse muuten kuin lentoteitse.

"Erityisesti hygienia-avun nopea toimitus on tärkeää, sillä ripulitautien leviämisen riski kasvaa koko ajan", Rautavaara korostaa.

UNICEFin Nepalin maatoimisto on valmistautunut auttamaan 165 000:ta ripulitautiepidemioista kärsivää ihmistä.

Noin 90 prosenttia maanjäristyksestä kärsineistä ihmisistä asuu alueilla, joita piinaavat monsuuniaikaan maanvyörymät ja tulvat. Rautavaaran mukaan maanvyörymiä tapahtuu tänä vuonna todennäköisesti normaalia enemmän, koska maaperä on järistyksen jäljiltä epävakaa.

"Olemme varautuneet siihen, että lähes 250 000 ihmistä joutuu tulvien ja maanvyörymien vuoksi taivasalle", Rautavaara kertoo.

Viisi uutta kenttätoimistoa

Tehtävää Nepalissa on paljon. Erityisesti kotinsa menettäneiden perheiden pieniä lapsia uhkaa aliravitsemus. Tärkeää olisi myös turvata lasten koulunkäynnin jatkuminen. Noin miljoona lasta ei ole vielä päässyt jatkamaan koulunkäyntiä, koska heillä ei ole koulurakennusta, johon palata. Myös lasten hyväksikäytön ja lapsikaupan riski on kasvanut sekasortoisissa oloissa.

Tehostaakseen avunantoa UNICEFin Nepalin maatoimisto on perustanut viisi kenttätoimistoa, jotka sijaitsevat Gorkhan, Nuwakotin, Kathmandun, Sindupalchowkin ja Dolakhan piirikunnissa.

UNICEF tarvitsee Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen 106,3 miljoona euroa (120 milj. dollaria) vuoden loppuun saakka. Summasta on koossa noin 40 prosenttia.

Lisätietoja

Nepalin hätäapuvetoomus:
http://www.unicef.org/appeals/files/HAC_2015_Appeal_Nepal.pdf

Nepalin hätäapuun voi lahjoittaa

  • Verkossa: unicef.fi/lahjoita
  • Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
  • Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa)
  • Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87. Viestikenttään Nepalin lapset.

Kampanjat Suomen UNICEF

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.