USA uhkaa hävitä rauhan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

USA uhkaa hävitä rauhan

Yhdysvaltain yritykset rauhoittaa Afganistan ovat vakavassa vaarassa, varoittaa tuore asiantuntijaraportti. Ellei presidentti Hamid Karzain hallitusta tueta voimakkaammin, Afganistanin turvallisuustilanne jatkaa heikkenemistään, toiveet talouden paranemisesta hämärtyvät ja maa palaa sotaherrojen johtamaan anarkiaan.

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain ongelmat Irakissa ja Lähi-idässä kasvavat, sen yritykset rauhoittaa Afganistan ovat vakavassa vaarassa, tuore asiantuntijaraportti varoittaa.

Raportin otsikkona on oireellisesti Afganistan: Häviämmekö rauhan? Sen takana ovat Council of Foreign Relations (CFR) ja Asia Society -järjestöt, ja kirjoittajina on useita korkeissa viroissa toimineita alueen asiantuntijoita.

Raportin vastaus otsikon kysymykseen on "kyllä - ellei Washington ryhdy pikaisesti paljon tähänastista tuntuvampiin toimiin tilanteen pelastamiseksi".

Ellei Yhdysvallat lisää tukeaan presidentti Hamid Karzain hallitukselle, Afganistanin turvallisuustilanne jatkaa heikkenemistään, toiveet talouden jälleenrakennuksesta hämärtyvät ja Afganistan palaa sotaherrojen johtamaan anarkiaan, raportti ennustaa.

Se varoittaa, että epäonnistuminen Afganistanissa heikentäisi Yhdysvaltain uskottavuutta maailmalla ja merkitsisi pahaa takaiskua terrorismin vastaiselle sodalle.

Yhdysvalloilla on nyt 7 000 sotilasta pääkaupungin Kabulin ulkopuolella jahtaamassa al-Qaidan ja Afganistania takavuosina johtaneen Taleban-hallinnon jäseniä.

Koska Afganistan on Kabulia lukuun ottamatta yhä hyvin turvaton ja Karzain hallituksen valvonnan ulkopuolella, raportti ehdottaa, että USA:n joukkojen tehtävää laajennettaisiin myös rauhanturvaamiseen.

Vaihtoehtona tarjotaan sitä, että Kabulissa olevia 4 800 hengen kansainvälisiä Isaf-joukkoja vahvistettaisiin roimasti, jotta ne voisivat turvata keskushallinnon vallan myös Kabulin ulkopuolella.

Vuonna 2002 perustettua Isafia johtavat nyt hollantilaiset ja saksalaiset.

Raportti patistaa vauhtia Afganistanin kansallisen armeijan kouluttamiseen. Armeijan rivejä näivettävät yhä huonot palkat ja sotilaiden loikkaukset muihin aseellisiin joukkioihin.

Nykyisten suunnitelmien mukaan armeijassa pitäisi olla 9 000 miestä kesäkuussa 2004, jolloin maahan on määrä saada pysyvä hallitus.

Suunnitelma on "naurettavan riittämätön", sanovat raportin laatinutta työryhmää johtaneet Frank Wisner ja Nicholas Platt. Wisner on Yhdysvaltain entinen Intian-suurlähettiläs ja Platt Pakistanin.

Raportin mukaan Afganistanin armeijan vahvuuden pitäisi olla vuoden päästä 27 000, ja sen riveihin pitäisi sitoa myös nykyiset villit pyssyjoukkiot.

Raportti usuttaa Yhdysvaltoja painostamaan Afganistanin naapureita - eritoten Irania ja Venäjää - lopettamaan asetoimitukset Afganistanin kilpaileville sotaherroille. Pakistanin puolestaan tulisi kieltää Talebanin kannattajia toimimasta alueeltaan.

Afganistanin jälleenrakennuksessa USA:n pitäisi kuunnella Karzain hallituksen toiveita, minkä se raportin mukaan on "hyväksynyt periaatteessa, mutta ei käytännössä".

Se tarkoittaa esimerkiksi Kabulista Kandahariin johtavan tien kunnostamista tämän vuoden loppuun mennessä, kuten on luvattu, ja muidenkin auttajien patistelua kouriintuntuviin rakennustöihin.

Raportti ilmestyi presidentti George W. Bushin hallituksen kannalta mitä sopimattomimpaan aikaan.

Yhdysvallat on joutunut lisäämään ponnistuksiaan saadakseen Irakista pitävän otteen. Samaan aikaan tiekartaksi kutsutun Lähi-idän rauhansuunnitelman toteutus kangertelee yhä pahemmin, ja kysymyksiä satelee Irakin "kadonneista" joukkotuhoaseista.

Irakin miehitys on osoittautunut odotettua vaativammaksi. Yhdysvallat sijoittanut sinne ainakin 140 000 sotilasta, mikä on puolta enemmän kuin ennalta suunniteltiin.

Lisäksi USA on joutunut anelemaan liittolaisiaan, kuten Italiaa, Puolaa ja Salvadoria, lähettämään rauhanturvaajia korvaamaan osaa sen omista joukoista.

Jos Yhdysvallat ryhtyisi nyt kasvattamaan Afganistanin Isaf-joukkoja, sen olisi käännyttävä paljolti samojen maiden puoleen kuin Irakin asiassa.

Kaiken kukkuraksi Yhdysvallat on viime viikkoina lisännyt painostustaan myös Irania kohtaan ja omaksunut yhä selvemmin hallituksen vaihtamiseen tähtäävän linjan.

Se voisi merkitä salaisten puolisotilaallisten operaatioiden ohella sotilasiskujakin maahan, jonka asukasluku vastaa tuplasti Afganistanin ja Irakin yhteenlaskettua väestöä.

Bushin politiikan arvostelijat Yhdysvaltain kongressissa varoittelevat, että hallitus venyttää kansakunnan voimavarat liian kireälle ylettömän kunnianhimoisilla hankkeillaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia